Buitenles

Doe mee met de Nationale Buitenlesdag
Maak van een binnenles een buitenles
Ieder jaar organiseren Jantje Beton en IVN Natuureducatie de Nationale Buitenlesdag! Buitenles draagt bij aan de motivatie, leerprestaties, natuurbeleving en de gezondheid van kinderen.
Links
De organisatie van een buitenles
Drukte waait over
Ook voor kinderen kan buitenles wennen zijn. Vaak zijn ze in eerste instantie druk, maar dit gaat vanzelf over! Je kunt ervan uitgaan dat de kinderen graag naar buiten gaan en de buitenles een leuke activiteit vinden.
Voorkom ordeproblemen door organisatie
Je voorkomt ordeproblemen door een goede organisatie en een goede voorbereiding. Maak vooraf duidelijke afspraken samen met de kinderen. Buitenlessen werken het beste met zo min mogelijk afleiding van andere leerlingen of ouders op het plein. Door af te stemmen met collega’s kun je slim inroosteren, zonder spelende kleuters die door de les heen fietsen. Lees hier meer tips van de Natuurjuf over de praktische organisatie voorbereiding van je buitenles.
Links
- Via het IVN
Niet meer, maar anders!
Buitenles hoeft niet meer tijd te kosten
Doe vooral niet meer, maar doe het anders. Vertaal je binnenles naar een buitenles en ga liever vaker een half uurtje naar buiten voor les dan één hele middag. Pluis je methodes voor natuuronderwijs/wereldoriëntatie uit op kansen voor buitenonderwijs. Ook taal en rekenen bieden kansen. Hoe beter het plein verankerd wordt in de visie en methode van de school, hoe groter de kans dat het plein daadwerkelijk educatief ingezet wordt.
Bekijk ter inspiratie de voorbeelden van de Natuurjuf van NMEplaza hoe je het groen kunt inzetten voor taal en rekenen.
Links
Laat kinderen reflecteren op wat zij hebben geleerd
Gebruik de reflectie quick scan
De specifieke manier van werken bij buitenlessen levert ontwikkeling op sociaal vlak, persoonlijke ontwikkeling en praktische vaardigheden op. Wordt hiernaar gevraagd, dan is het voor veel kinderen moeilijk aan te geven wat ze geleerd hebben. Met deze Reflectie Quick Scan kunnen kinderen en leerkracht heel snel daar inzicht in krijgen.
Links
Zoek een aanbieder van natuur- en milieueducatie
Ze kunnen je helpen bij een educatief schoolplein
De professionals van Gelderse natuur- en milieueducatie (NME) centra kunnen je helpen om jouw plein educatief in te zetten. Ze kunnen workshops buitenles verzorgen aan je leerkrachtenteam om de aansluiting te maken met je onderwijscurriculum. Sommigen kunnen je bij het hele proces begeleiden om tot een groen schoolplein te komen. Vaak kun je ook bij NME-centra materialen voor buitenles en educatieprogramma’s lenen.
Lijst met Gelderse NME-centra
- Natuurcentrum Arnhem
- NME Betuwe
- NME Overbetuwe
- De Hortus Centrum voor Natuur en Milieu
- Staring Educatie
- Stichting Duurzaam Rivierenland
- IVN het Groene Wiel (Ede en Wageningen)
- NME Liemers
- NME-Plaza
- Lingewaard Natuurlijk
- Bezoekerscentrum De Grote Rivieren
- Dijkmagazijn Beuningen
- De Bastei Nijmegen
- NME Culemborg
- Pakhuis Hemmen
- Stichting Renkums Beekdal
- BuitenLokaal (Doetinchem, Oude IJsselstreek, Bronckhorst en Montferland)
- Ulebelt (Overijssel)
Vrijwilligers van IVN-afdelingen
De vrijwilligers van IVN-afdelingen werken soms samen met de school om natuureducatie te geven, natuurouders op te leiden, moestuinieren te begeleiden of helpen mee in het beheer en onderhoud van het groene plein of natuurspeelplaats. Zoek hier een IVN-afdeling bij jou in de buurt en informeer naar de mogelijkheden.
Geen NME-centrum of IVN afdeling in de buurt?
IVN Natuureducatie heeft online natuurlessen met video's voor elk seizoen met presentatie door Iris Hesseling. Voor op het schoolplein, in het park of in de tuin. Er zijn meer bestaande lesmaterialen waar je gebruik van kunt maken, zoals deze natuurlessen voor een groen schoolplein of het moestuinlespakket. Niet helemaal wat je zoekt? Neem dan voor contact op met IVN Gelderland.
Links
Meer lezen?
Water-educatie
- Waterschap Rivierenland heeft lessen over water-educatie op hun website.
Onderzoek
- IVN Gelderland heeft op deze website allerlei onderzoeken verzameld waarom groen zo belangrijk is voor kinderen. Lees over de wetenschappelijke onderbouwing voor de invloed van groen op de ontwikkeling van het kinderbrein, fysieke en mentale gezondheid, effect op leerprestaties en hoe natuureducatie op de lange termijn doorwerkt in zorg voor de natuur en duurzame leefstijl.