Startfase voor een groen schoolplein
Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor het ontwikkelen van een succesvol groen schoolplein. In de startfase stel je een werkgroep samen en verbeeld je het droombeeld van jullie groene schoolplein. Je denkt na over wie je wilt betrekken bij de ontwikkeling van een nieuw plein.
Starten
Starten transcriptie
Hoe maak je een goede start met een groen schoolplein? In deze video hoor je ervaringen van verschillende basisscholen. Maikel van Breukelen, directeur basisschool De Sprenge in Vaassen: "Je kunt heel mooi gaan vertellen aan ouders, we gaan een groen schoolplein aanleggen. Maar dan merk je wel een beetje cynisme. Zo van: het zoveelste plan dat gaat komen. Maar toen we die avond de plannen écht presenteerden en een groepje ouders zich daadwerkelijk ging inschrijven, ontstond het enthousiasme. Dat heeft de boel in positieve zin in beweging gezet."
Dorien ten Dolle, directeur Emmaschool in Winterswijk: "Samen met Project Wijs is er een plan gemaakt. Een aantal elementen hebben we behouden
omdat we hier heel tevreden over waren. En een heleboel nieuwe dingen
hebben we toegevoegd. Zo is het eigenlijk opgestart."
Maikel van Breukelen: "Nou de ontwerper is aan de slag gegaan,
die heeft een aantal keer met mij gezeten en bedacht: laten we eerst de ouders eens enthousiast maken en een soort aftrap doen van het groene plein. En toen hebben we ook best wel veel aanmeldingen gekregen voor de vrijwilligersgroep."
Dorien ten Dolle: "We hebben ouders enthousiast gekregen door ze
mee te nemen in de plannen die er waren. Het is eigenlijk niet zo moeilijk om mensen enthousiast te krijgen, want dat waren ze van zichzelf al.
Heleen Eekhuis, ontwerper: "In eerste instantie moet je gewoon bekijken wat je kinderen wil bieden op het schoolplein? En dan ga je natuurlijk kijken naar de veiligheidseisen."
Maikel van Breukelen: "Ik heb een hele enthousiaste ouder die werkt bij de gemeente. Deze persoon doet ook iets in het groen en in het straten. En kent een paar vaders die we ook weer kunnen contacten, die zitten in grondverzet of in het tuinieren. Nou, en zo hebben we een groepje gecreëerd. En later is de samenwerking tussen vrijwilligers, de aannemer en de architect tot stand gekomen."
Dorien ten Dolle: "Ja hier op school werkt het heel fijn. Als je aangeeft hulp nodig te hebben, dan staan er meteen drie of vier man klaar om te helpen. Dat enthousiasme was er eigenlijk al vanaf het begin."
Stap 1
In dit onderdeel krijg je tips voor:
- Werkgroep groen schoolplein samenstellen
- Jullie ideale groene schoolplein verbeelden
- Maak anderen enthousiast
- Begroting en planning op hoofdlijnen maken
In de startfase maak je je plan van aanpak met een begroting en globale planning. Hiermee is de basis gelegd om financiering te vinden. En je hebt alle info op een rij voor de volgende stap; de ontwerpfase.
Zo begin je:
Overzicht met stappen uit het stappenplan
Kies hieronder voor de volgende stap, of ga terug naar de vorige stap.