Natuurlijk en duurzaam ontwerpen
Een groen schoolplein draagt bij aan natuur, klimaat en duurzaamheid. Er wordt op gespeeld, gerend, geleerd en gevallen. Wat betekent dat voor de beplanting en voor de ondergrond? Hoe kun je rekening houden met duurzaamheid?
Laat je ontwerp bijdragen aan de natuur
Laat je ontwerp bijdragen aan de natuur transcriptie
Hoe maak je een groen schoolplein? Ervaringen van verschillende basisscholen. Maikel van Breukelen, directeur van basisschool de Sprenge in Vaassen, zegt hierover: "Toen we de subsidies rond hadden en
aan de slag konden, hebben we met Willem gezeten, de ontwerper. En eigenlijk ontstond al snel het idee dat
we moeten beginnen bij de kinderen."
Wessel, een leerling van basisschool de Sprenge uit Vaassen laat de veranderingen op het schoolplein zien. Hij vertelt: "Bijna alles is gerecycled.
Alle stenen hier, komen uit het gebied wat daar de vijver is geworden, en de brug."
Tino, een andere leerling op het schoolplein van basisschool de Sprenge, begint ook enthousiast te vertellen. "Op het schoolplein kon je meehelpen. Je
kon ook alvast meehelpen aan de plantenbakken, daar het grindscheppen en hier nog extra graven." Terwijl hij vertelt wijst hij de plekken aan.
Ontwerper Willem Jakobs begint te vertellen over het plan van aanpak. "Al bouwend op grote tafels zijn we met de kids gewoon aan de slag gegaan. En we hebben ons laten verrassen en verbazen door de dingen waar kinderen zelf mee komen! Ik bedoel: zij zijn natuurlijk de echte experts hé, ik kom maar langs."
Directeur Maikel van Breukelen komt weer in beeld, hij staat aan de ontwerptafel en zegt: "Er zijn een heleboel ontwerpen uitgekomen. Deze hebben we opgehangen in de school.
Uiteindelijk waren we van mening dat 90% van wat de kinderen hadden bedacht, straks moet terugkomen in het definitieve ontwerp."
Dorien ten Dolle is directrice van de Emmaschool in Winterswijk. Ze staat buiten op een schoolplein en vertelt hoe waardevol een groen schoolplein is.
"Eigenlijk kun je op ieder plekje op
het schoolplein wel een les geven.
En dan hebben we nog een vast ding, dat is het rekenplein wat daarachter ligt.
Waar ook honderd-en-een dingen kunnen gebeuren."
Ontwerper Willem Jakobs komt weer in beeld en begint de vertellen over materiaalkeuze. "We hebben gezocht naar hele basic materialen zeg. Water en zand is het eigenlijk hè? Uiteindelijk is een sluitpost in het plan heel vaak het groen. En hier hebben we dat wel omgedraaid. Het uitgangspunt is om dat groen hier een goede plek te geven. Ik ben mij er heel erg bewust van dat het een schoolplein is, dus het gaat om die kids. En je ziet, nu ook: ze hebben er heel veel mee." Vervolgens die je shot met kinderen die dolgelukkig spelen in het groen.
Dorien ten Dolle: "We hebben gekeken naar de omgeving. En wat past daar dan bij? Tegels eruit: zand en gras daarvoor in de plaats. Het aanvragen van de subsidie viel me reuze mee, was heel duidelijk, overzichtelijk en helder wat we moesten aanleveren. En dat was eigenlijk best wel snel voor elkaar.
Ontwerper Willem Jakobs: "Het plein, we hebben het nu gerealiseerd, maar in feite begint het nu pas. Dus ook betrokkenheid uit de omgeving dat ze iets met deze plek hebben en dat iedereen ervoor gaat zorgen. Dat heeft me heel positief gestemd."
Er staat een vader op het schoolplein, hij wordt om zijn mening gevraagd.
Peter Niemeijer vertelt: "Ik had wel verwacht dat het goed zou gaan.
Het is gewoon superleuk dat we dit met een aantal ouders hebben kunnen realiseren. Zonder ook maar één bedrijf erbij te halen. Daar ben ik toch wel heel trots op!"
Stap 3
Een groen schoolplein draagt bij aan de natuur doordat het voedsel en beschutting kan bieden aan dieren zoals insecten en vogels. Maar wat voor planten kies je? Vergroenen en het weghalen van verharding zorgt voor verkoeling op hete dagen en zorgt ervoor dat water beter de grond in kan zakken bij heftige regenbuien. De ondergrond heeft ook andere functies op een plein want er wordt op gespeeld, gerend en gevallen. Hoe kun je bij je keus voor materialen duurzame keuzes maken?
In dit onderdeel krijg je tips over de volgende onderwerpen:
- Beplanting
- Ondergrond
- Duurzaamheid
Beplanting
Ondergronden
Duurzaamheid
Overzicht met stappen uit het stappenplan
Kies hieronder voor de volgende stap, of ga terug naar de vorige stap.