Openbaar Vervoer

Het is van groot belang dat de Gelderse steden en regio’s met elkaar verbonden zijn. Bereikbaarheid is noodzakelijk voor een goede ontwikkeling van de economie, wonen, recreatie, duurzaamheid en leefbaarheid. Zeker omdat Gelderland de verbinding is tussen de Randstad en het Ruhrgebied.
Openbaar Vervoer

We zetten in op hoogfrequent en kwalitatief hoogwaardig openbaar vervoer (OV) met name in de verstedelijkte gebieden. Met name voor regionale verbindingen zijn er verkenningen en planuitwerkingen zoals de RegioExpres hoe deze nog beter bij kunnen dragen aan de bereikbaar van Gelderland. En daarmee de bereikbaarheid van de regio’s en voorzieningen voor bewoners, forenzen, scholieren en studenten, en recreanten.

Daarnaast zorgen we voor blijvende bereikbaarheid in het buitengebied met haltetaxiRRReis. De provincie voert de regie op gebied van openbaar vervoer daar waar concessiegebieden aan elkaar grenzen en bij overstappunten tussen modaliteiten. We kijken naar mogelijkheden voor regionale OV-verbindingen met Duitsland. We werken nauw samen met provincies Overijssel en Flevoland met aanbestedingen van het openbaar vervoer met RRReis en Ervaar het OV. Openbaar vervoer is er voor iedereen. Met het initiatief OV-ambassadeurs helpen we senioren op weg naar het zelfstandig reizen met bus en trein.

RegioExpres

De RegioExpres is een extra sneltrein tussen Arnhem en Doetinchem en gaat vervolgens verder als stoptrein tussen Doetinchem en Winterswijk. De RegioExpres vergroot de bereikbaarheid van de Liemers en de Achterhoek, verkort de reistijd met 13 tot 20 minuten en biedt een goede aansluiting op intercity's richting Nijmegen en de Randstad. Tegelijkertijd profiteren reizigers uit de Liemers van meer zitplaatsen, worden de stations Wehl en Doetinchem de Huet verbeterd en is reizen met de trein een duurzaam alternatief voor de drukke A12 en A18. Samen met ProRail, gemeenten Montferland en Doetinchem, regionale vervoerders Arriva en Connexxion werken we de plannen uit voor RegioExpres en de spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem de Huet.