Gelderland heeft en pakt kansen
De aarde warmt te snel op en ons klimaat verandert. Op deze pagina leest u hoe we Gelderland duurzamer maken. Bijvoorbeeld door slimmer om te gaan met grondstoffen, over te schakelen op duurzame energie, minder en schoner te reizen, energie te besparen en ons aan te passen aan het veranderende klimaat.
Circulaire economie
In 2030 moet het gebruik van schaarse grondstoffen met 50% verminderd zijn. Daarvoor zijn technologische innovaties nodig. Het Gelderse bedrijfsleven is daarvoor dé plek. Het roer moet om.
Droogte in de Achterhoek
Door de ligging op hoge zandgronden en de beperkte mogelijkheden voor extra watertoevoer heeft de Achterhoek extra last van de toenemende droogte en piekbuien..
Duurzame mobiliteit
We maken het reizigers gemakkelijker om slim en schoon te reizen. En we stimuleren bedrijven om goederen slim en schoon te vervoeren.
Energiebesparing
De uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 moet snel omlaag. Voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen zijn er veel manieren om energie te besparen. We maken dat gemakkelijker en aantrekkelijk.
Energietransitie
In 2050 gebruiken we alleen nog duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. We moeten daarom flinke stappen zetten, samen met inwoners, bedrijven en gemeenten.
Klimaat
Gelderland neemt 50 maatregelen om de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen naar nul terug te brengen. Daarnaast bereiden we ons voor op extreme hitte, droogte en plensbuien.
Water
Een natuurlijk bodem- en watersysteem, voldoende schoon water uit de kraan en ruimte voor de rivieren. Gelderland kan rekenen op goede afspraken voor een gezond en veilig watersysteem voor mens, landbouw, natuur en landschap.