Biodiversiteit

Gelderland is de groenste provincie van Nederland en dit blijven we graag. Daarom zorgen we voor meer variatie in plant- en diersoorten en een goede samenhang tussen alle soorten. Zo ontstaat er meer biodiversiteit.
Jongen tussen natuur in woonwijk

 

Wat is biodiversiteit?

De natuur is kwetsbaar. Planten en dieren zijn afhankelijk van elkaar en kunnen niet zonder elkaar. Zo is een hommel bijvoorbeeld afhankelijk van het stuifmeel van de bloemen in zijn directe omgeving. Deze interactie tussen soorten, maar ook de variatie tussen soorten en binnen een soort, heet biodiversiteit. De afname van de biodiversiteit in Gelderland is onlangs gestopt. Maar het gaat nog niet goed genoeg. Daarom werken we hard aan het vergroten van de biodiversiteit in heel Gelderland. Niet alleen in natuurgebieden, maar ook op het platteland en in steden en dorpen.
 

Dit willen we bereiken op het gebied van biodiversiteit

1. Sterkere natuurgebieden en vitaler bos

 

 

Lees er meer over op de pagina: Gelderse natuurgebieden.

2. Een grotere biodiversiteit en meer bomen en bos op het platteland

 

Lees er meer over op de pagina: Biodiversiteit op het platteland.

3. Een grotere biodiversiteit en meer bomen en bos in stad en dorp

 

Lees hier meer over de pagina: Biodiversiteit in stad en dorp

4. Een grotere betrokkenheid van inwoners bij natuur en groen

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Hoe groter de biodiversiteit, hoe groter de capaciteit is van de natuur om schokken op te vangen. Een grotere biodiversiteit zorgt ervoor dat natuur minder kwetsbaar is voor bijvoorbeeld droogte, ziekte of klimaatverandering. Biodiversiteit is noodzakelijk voor het bestaan van de natuur. Een gezonde natuur is ook belangrijk voor schoon (drink)water, het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering en onze voedselproductie.

Biodiversiteit in Gelderland

De algemene afname van biodiversiteit in Gelderland is gestopt. Soorten waar het goed mee gaat en soorten waar het minder mee gaat houden elkaar in evenwicht. Zo luidt de conclusie uit het onderzoek hiernaast, uitgevoerd in 2021. Benieuwd hoe wij de biodiversiteit in Gelderland monitoren? Bekijk de factsheet hiernaast.