mensen kijken naar voorstelling
Cultuur en erfgoed
We investeren in beeldende kunst, mode, vormgeving, bibliotheken, podiumkunsten, festivals en evenementen. Er zijn verschillende producties en voorzieningen van goede kwaliteit nodig om de cultuursector goed te laten draaien. En cultuur moet voor iedereen bereikbaar en beschikbaar zijn.
Cultuur maken en beleven
Gelderland is rijk aan cultuur en erfgoed. We zijn trots op onze monumenten, historische landschappen, festivals, musea, theaters en natuurlijk de makers. We geven cultuur en erfgoed de kans te groeien. En laten zoveel mogelijk mensen hiervan meegenieten.

Talentontwikkeling van culturele makers

Verschillende culturele makers ontvingen subsidie voor de ontwikkeling van hun talent. Ze nemen ons mee in hun verhaal. Welk talent wilden ze ontwikkelen en wat heeft het ze opgeleverd?

Talentontwikkeling

Talentontwikkeling transcriptie

Hier is ruimte om te ontstaan ruimte om te bouwen ruimte om te staan Hier is ruimte om te groeien om te ademen om te bloeien Hier is ruimte om te creëren te maken te leren Hier is ruimte genoeg - Hier is ruimte voor de kunst en voor de maker voor de slaper en de waker voor de misser en de raker Hier is ruimte om te maken en maken we de ruimte Hier is ruimte voor de makers - Hier is ruimte voor mensen ruimte voor adem en ruimte wensen Hier is ruimte genoeg Hier is ruimte zonder poppenkast ruimte zonder opsmuk ruimte waar je in past Hier is ruimte voor de ja en voor de maar voor de kunst en kunstenaar Ruimte voor ons en ruimte voor elkaar.

Voor een levendige culturele sector is talentontwikkeling belangrijk. In Oost-Nederland werken we hier gezamenlijk aan: met gemeenten en provincie Overijssel. Zo zijn er veel professionele culturele instellingen. Bijvoorbeeld Introdans, De Nieuwe Oost, Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON) en Phion Orkest van Gelderland & Overijssel.

Erfgoed ontwikkelen en beleven

Gelderland telt ongeveer 6.300 rijksmonumenten en 12.500 gemeentelijke monumenten. Daarnaast heeft onze provincie veel historische landschappen en groen erfgoed. Zoals landgoederen, oude bossen en historische slagvelden. Als provincie dragen we bij aan de restauratie, verduurzaming, het onderhoud en de herbestemming van deze monumenten. Benieuwd naar wat onze provincie zoal biedt? Bekijk de kaart met Gelders Erfgoed

Beleef het zelf

Iemand die betrokken is, geeft cultuur en erfgoed betekenis. Zonder betrokkenheid is er geen waardering en geen bloeiend cultureel klimaat. Daarom geven we amateurs, professionals, vrijwilligers en bezoekers de kans om actief mee te doen. Met onze ondersteuningsinstellingen Cultuur Oost en Erfgoed Gelderland brengen we mensen samen in cultuur en erfgoed. We nemen bijvoorbeeld deel aan het programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Daarnaast stimuleren we cultuur- en erfgoedpacten, waarin gemeenten samenwerken om participatie te verbeteren.