Gelderland is een provincie met veel natuur. Van de Veluwe met haar bos, heide en zandverstuivingen tot de uiterwaarden langs de rivieren met haar natte natuur en de bijzondere hoogvenen in de Achterhoek. Ze vormen de leefgebieden van vele bijzondere planten- en diersoorten. Ook inwoners en recreanten komen er graag. Tegelijkertijd staat de natuur onder druk en is ze kwetsbaar. Daarom beschermen we de natuur en werken we aan het vergroten van de biodiversiteit. Dit is een van de belangrijkste taken van provincie Gelderland.
Bestrijden van ongewenste planten en dieren
Er komen steeds meer plant- en diersoorten in Nederland voor, die hier van nature niet thuishoren, maar toch hier weten te overleven.
Biodiversiteit
Een grote variatie aan planten- en dierensoorten is niet alleen belangrijk in natuurgebieden. We werken ook aan het vergroten van de biodiversiteit in de landbouw, schoolpleinen, woonwijken en op bedrijventerreinen.
Gelderse natuurgebieden
In het Gelders Natuurnetwerk werken we aan het herstellen, verbinden, versterken en beschermen van de natuur. De Europees beschermde Natura 2000-gebieden zijn hier ook een onderdeel van.
Natuur beheren en ontwikkelen
Als provincie letten we erop of het goed gaat met de natuur én we leggen samen met andere grondeigenaren nieuwe natuur aan. Zo versterken we de natuur in Gelderland en verbinden we nieuwe natuur met bestaande natuurgebieden.
Natuurbrandbeheersing
Door klimaatverandering is het steeds vaker extreem heet en droog. Hierdoor is een onbeheersbare natuurbrand een groeiend risico. Samen met de 3 veiligheidsregio’s maken we een gebiedsgerichte aanpak, voor het beheersen van natuurbranden.
Natuurdoelanalyses in Gelderland
Om een beeld te hebben van hoe het staat met de natuur in stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in Gelderland hebben we zogenoemde natuurdoelanalyses gemaakt.
Natuurwetten en -regels
Gelderland is een provincie met veel natuur. De natuur staat onder druk en is kwetsbaar. Daarom beschermen we de natuur. Onze natuur wordt beschermd door regels van de Omgevingswet en de Omgevingsverordening.