Toerisme en recreatie

Toerisme is belangrijk voor onze provincie. Het zorgt voor veel banen. Daarnaast zorgt toerisme ervoor dat Gelderlanders zelf ook kunnen genieten van cultuur en ontspanning in eigen provincie.
Toerisme en recreatie

Samenwerken aan een aantrekkelijke regio

Samen met bedrijven in de toeristisch en recreatieve sector, regionale marketingorganisaties en gemeenten maakten we afspraken over we wat we willen bereiken met toerisme in Gelderland en wat we daaraan doen. Kwaliteit , het spreiden van bezoeken aan onze provincie over verschillende momenten en plekken en leefbaarheid vinden we hierbij belangrijk. Onze aanpak en acties leest u in Uitvoeringsagenda Toerisme en Recreatie 2022-2023 ‘Beleef het in Gelderland’. 

We werken aan:

  1. Het bekend maken van wat Gelderland te bieden heeft. De Visie & Strategie Gelderland/Gelderse Streken dient als basis voor de uitvoering van de Campagne Gelderse Streken. Het verhaal van de Gelderse Streken staat hierbij centraal.
  2. Het versterken en vernieuwen van wat Gelderland te bieden heeft. Bijvoorbeeld het stimuleren van verduurzamen, het verbeteren van routenetwerken en meewerken aan regionale uitvoeringsagenda’s.
  3. De samenhang in het aanbod. Bijvoorbeeld een bezoek dat helemaal in het teken staat van kastelen en landgoederen, een evenement dat zich richt op de Romeinen of een festival over Vrijheid.

Recreatie op de Veluwe

Mensen komen komen graag op de Veluwe om van de de prachtige natuur te genieten. Dat willen we graag zo houden. Nieuwsgierig hoe we dit aanpakken?

Meer over toerisme en recreatie

Klik op het gewenste onderwerp voor meer informatie:

Waar onze focus ligt:

Daarom werken we samen met onze partners aan Gelderland als aantrekkelijke regio voor bezoekers en inwoners. Zo zorgen we ervoor dat Gelderland een fijne provincie is om in te wonen en werken. 

We werken veel samen met bijvoorbeeld natuur-, cultuur- en erfgoed- en mobiliteitsprojecten. Zo zijn er in verschillende regio’s projecten die ervoor zorgen dat de vrijetijdseconomie natuur en landschap beschermt en sterker maakt. Of de leefbaarheid voor inwoners verbetert. 

Ook steeds meer buitenlandse toeristen weten onze provincie te vinden. Geen wonder: in Gelderland beleeft u unieke natuur in een afwisselend landschap. Van het wild op de heuvels van de Veluwe tot de bloesem in de Betuwe, van het kleinschalige landschap van de Achterhoek tot de weidsheid van het rivierenlandschap en natuurlijk de bruisende binnensteden.

Onderweg komt u ambachtelijke streekproducten tegen; u proeft onze wijn, plukt fruit en eet wild. En er is meer: historische Hanzesteden, kastelen en landgoederen, bekende theaters en moderne (kunst)musea. De erfenissen uit de Romeinse tijd en de Liberation Route bieden een uniek inkijkje in de geschiedenis. Op de website van Gelderse Streken vindt u aantrekkelijke cultuur-, uitgaans- en verblijfstips.  

Ervaar het OV

Om het recreatief gebruik van het openbaar vervoer tijdens de daluren te stimuleren, hebben de provincies de krachten gebundeld met de regionale vervoerders Arriva, Breng, OV Regio IJsselmond en Keolis (Syntus) in het samenwerkplatform.