Blogs

Door het delen van verhalen en ervaringen, brengen we Gelders erfgoed en cultuur in Gelderland graag dichterbij. Ontdek het verhaal achter de kunstenaar en zijn werk: in 'Uit de Verf' of de In memoriam verhalen.
Ide André kunstenaar

Uit de Verf

Er is onderzoek gedaan naar onze eigen kunstcollectie. Daaruit blijkt dat de man-vrouw verhouding van kunstenaars in de collectie niet evenwichtig is. Ongeveer 70% van de kunstenaars met werk in de collectie is man, ongeveer 30% is vrouw. We gaan omgekeerd evenredig meer aandacht besteden aan vrouwelijke kunstenaars door een serie blogs.

Uit de Verf 1: Kitty van der Mijll Dekker

Het verhaal begint in de jaren twintig van de vorige eeuw, de roaring twenties, nu ongeveer honderd jaar geleden. Onze hoofdpersoon, Kitty van der Mijll Dekker, wil architect worden.

Uit de verf 10: Rosemin Hendriks

In de werken die de provincie van Rosemin Hendriks heeft is haar eigen gezicht het vertrekpunt. Elk werk is een zwart lijnenspel waarin veel te ontdekken valt; een neus wordt een gewei, een oog een bloemknopje.

Uit de verf 2: Esmee Seebregts

In de aanwinstententoonstelling hangen ze; de drie werken van Esmee Seebregts. Colorcircle XV, Colorsquare XI en Colorsquare XIX. Een grote cirkel en twee vierkante ingelijste werkjes.

Uit de verf 3: Carin Unverzagt

Carin Unverzagt (1957) is een ware gastvrouw, ze ontvangt me met een speciaal voor mij samengestelde tafelschikking. We drinken gemberthee en Carin vertelt over haar werk en hoe ze in het leven staat.

Uit de verf 4: Ide André

Voor het interview met Ide spreken we af in zijn atelier aan de rand van Arnhem. In een voormalige stal op een dijkje aan de Rijn, net buiten Huissen, zijn veertien ateliers gebouwd.

Uit de verf 5: Marie Reintjes

De provincie Gelderland heeft een viertal schilderijtjes in bezit van Marie Reintjes. Het zijn snel geschilderde werkjes van vluchtige momenten. Uit een familiealbum en zelf geschoten foto’s.

Uit de verf 6: Levi van Veluw

Levi van Veluw werkt in verschillende disciplines. Zo bestaat zijn oeuvre onder andere uit installaties, kinetische sculpturen, video’s, tekeningen en foto’s. In zijn werk onderzoekt hij de relatie tussen het spirituele, rationele en materiële.

Uit de verf 7: Kinke Kooi

Op een grijze wintermiddag loop ik in het Arnhemse Park Angerenstein. Op weg naar Kinke Kooi, die woont en werkt in het koetshuis van een voormalig landgoed. Kinke ontvangt met thee en veganistische koekjes, maar er is ook koek met boter.

Uit de verf 8: Jan Hein van Rooy

Jan Hein gaat ons voor naar het atelier dat eigenhandig met tweedehands bouwmaterialen in elkaar is gezet. Hij loopt moeilijk en met stok, maar er is geen haast.

Uit de verf 9: Klaas Gubbels

Naast de voordeur een affiche: Klaas Gubbels 90th, koffiekannen op de achtergrond. Handgeschreven instructies bij de voordeurbel verraden dat Klaas gastvrij is.

Nog meer zien?

We hebben door de jaren heen, heel veel kunstenaars in de spotlight gezet. Via ons archief vindt u alle artikelen terug.