Blogs

Lees hier verder over ervaringen van anderen. We brengen cultuur en erfgoed in Gelderland graag dichterbij. Dit doen we door het delen van ervaringen. Er zijn blogs, interviews en films te vinden op deze pagina.

In memoriam Jan Sierhuis 1928-2023

Op 4 juli 2023 overleed kunstenaar Jan Sierhuis in zijn woonplaats Amsterdam. Samen met Appel, Corneille en Lucebert staat hij in het centrum van de naoorlogse ontwikkelingen in de kunst.

In memoriam Cees Andriessen

Op 26 april 2023 overleed de Gelderse kunstenaar Cees Andriessen. Als zoon van een typograaf volgde hij de grafische school om vervolgens als drukker aan de slag te gaan

Uit de verf 7: Kinke Kooi

Op een grijze wintermiddag loop ik in het Arnhemse Park Angerenstein. Op weg naar Kinke Kooi, die woont en werkt in het koetshuis van een voormalig landgoed. Kinke ontvangt met thee en veganistische koekjes, maar er is ook koek met boter. “Dat is gewoon lekker”, zegt ze. Haar atelier is op zolder. Het is er licht, ruim en tegelijkertijd besloten. Door het dakraam van haar atelier zie je de donkere silhouetten van oude eiken. Ik interview haar over haar persoonlijkheid, kunstenaarschap en over Gelderland.

In memoriam Cornelius Rogge

Ons bereikte het bericht dat kunstenaar Cornelius Rogge (Amsterdam, 1932 – Eerbeek, 2023) is overleden.

In memoriam Lieke Göbbels

Eind 2022 overleed Lieke Göbbels (Posterholt, 1948 – Nijmegen, 2022). Zij was een kunstenaar in hart en nieren.

Uit de verf 6: Levi van Veluw

Levi van Veluw werkt in verschillende disciplines. Zo bestaat zijn oeuvre onder andere uit installaties, kinetische sculpturen, video’s, tekeningen en foto’s. In zijn werk onderzoekt hij de relatie tussen het spirituele, rationele en materiële. Hij studeerde aan de kunstacademie in Arnhem. Dit is een van de redenen waarom zijn werk opgenomen is in de provinciale kunstcollectie.

Johan de Haas (1923-2021): kunstenaar en leermeester

In november 2021 overleed kunstenaar Johan de Haas. Hij leefde bijna een eeuw. In deze periode heeft Johan de Haas zijn sporen in Gelderland achtergelaten. Dat deed hij onder meer als kunstenaar en als leermeester.

Uit de verf 5: Marie Reintjes

De provincie Gelderland heeft een viertal schilderijtjes in bezit van Marie Reintjes. Het zijn snel geschilderde werkjes van vluchtige momenten. In haar zonnige atelier, waar ik haar de dag na Internationale Vrouwendag interview, ruikt het nog naar de spraypaint die ze net op een aantal doeken heeft aangebracht.

Uit de verf 4: Ide André

Voor het interview met Ide spreken we af in zijn atelier aan de rand van Arnhem. In een voormalige stal op een dijkje aan de Rijn, net buiten Huissen, zijn veertien ateliers gebouwd. Na een korte rondleiding door het atelier nemen we plaats in de twee stoelen die er staan.

Edith Meijering

Een kleurrijke, gepassioneerde kunstenaar (1962-2022). Wij kenden de Zutphense kunstenaar als een kleurrijk persoon die gepassioneerd over kunst kon vertellen.

Mirjam Geelink

Eind november overleed Mirjam Geelink (Groenlo 1962 - Arnhem 2021): kunstenaar, schrijver en curator. Tussen 2000 en 2017 was ze coördinator van de kunstcollectie in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en van 1981 tot 1986 was ze lid van de kunstcommissie van de provincie Gelderland. Daarnaast schreef ze veel over kunst en tentoonstellingen.

Uit de verf 3: Carin Unverzagt

Carin Unverzagt (1957) is een ware gastvrouw, ze ontvangt me met een speciaal voor mij samengestelde tafelschikking. We drinken gemberthee en Carin vertelt over haar werk en hoe ze in het leven staat.

Uit de verf 2: Esmee Seebregts

In de aanwinstententoonstelling hangen ze; de drie werken van Esmee Seebregts. Colorcircle XV, Colorsquare XI en Colorsquare XIX. Een grote cirkel en twee vierkante ingelijste werkjes. Hoewel de vorm nu als eerste benoemd wordt, is het de kleur van de werken die het opvallendst is. Knallende kleuren, in verschillende gradaties en in kleurovergangen over het vlak volgen ze de vorm van ieder kunstwerk.

Uit de Verf 1: Kitty van der Mijll Dekker

In de serie Uit de verf belichten we kunstenaars uit de kunstcollectie van de provincie Gelderland. We doen dat door middel van 10 blogs. Dit 1e blog gaat over Kitty van der Mijll Dekker, van wie de provincie Gelderland een groot vloerkleed en tafellinnen in bezit heeft.

Nog meer zien?

We hebben door de jaren heen heel veel kunstenaars in de spotlight gezet. U kunt via ons archief al deze artikelen terugvinden!