Op zijn ezel stond nog een begin van een zelfportret dat hij vlak tevoren was begonnen. Den Ouden was bevangen door de Waal en heeft zijn leven lang geprobeerd de schoonheid van die rivier te vangen. Tot het hem fysiek onmogelijk werd en hij was aangewezen tot wat nog wel kon: zelfportretten schilderen.
Provincie Gelderland heeft een lange en roerige geschiedenis met de kunstenaar. In de kunstcollectie zijn schilderijen, prenten en tekeningen opgenomen waarin de karakteristieke hoge lucht en lage horizon van zijn Waallandschap tot uiting komt.
In 1989 kreeg Den Ouden, net als 11 andere kunstenaars, de opdracht een kunstwerk te maken ter gelegenheid van 650 jaar besturen in Gelderland. Hem werd gevraagd een regentstuk te maken van het toenmalige college van Gedeputeerde Staten. Een keer of 5 kwam hij naar Arnhem om schetsen te maken tijdens vergaderingen. Net toen hij toe was aan het schilderen van de gezichten vond het college het welletjes. Hij moest zijn schilderij maar afmaken met foto’s van de collegeleden.
Den Ouden besloot de opdracht voor het regentstuk terug te geven. Zonder toegang tot de collegevergaderingen kon hij het niet afmaken. In plaats van een regentstuk maakte hij er een activistisch schilderij van, dat gaat over de kortzichtigheid van bestuurders. Hij beperkte het zicht van de collegeleden met de logo’s van hun politieke partijen, en rechts vanuit het raam is een groep mannen te zien gebaseerd op Parabel van de blinden van de 16e-eeuwse schilder Pieter Bruegel. Het schilderij is eigendom van Museum Schloss Moyland, maar is in langdurig bruikleen gegeven aan provincie Gelderland. In 2024 werd het schilderij opgenomen in het overzicht van 50 sleutelwerken van de Gelderse kunstgeschiedenis. Op de website van Sleutelwerken van Gelderland | CollectieGelderland leest u hier meer over.
Ter nagedachtenis aan de kunstenaar hangt dit schilderij tot november 2025 op de Noordgalerij van het Huis der Provincie. Het is tijdens kantooruren te bezichtigen.