Gelderse omgevingsvisie

Hoe willen wij, provincie Gelderland, dat de toekomst van Gelderland eruit ziet? Hoe willen we onze ruimte en leefomgeving gebruiken en beschermen? Daarover maken we keuzes en plannen. En dat schrijven we op in onze omgevingsvisie.

Wat staat er in een omgevingsvisie? 

We willen veel bereiken in Gelderland. We willen nieuwe woningen bouwen, energieneutraal zijn, de natuur herstellen en de landbouw duurzamer maken. En de dingen die we goed vinden willen we behouden, versterken of beschermen. Voor al deze zaken hebben we ruimte nodig. Hoe gaan we om met onze fysieke leefomgeving? Dat is alles wat je buiten ziet, hoort, ruikt, proeft: het is de omgeving waar we wonen en leven, inclusief schone lucht en water. Hoe zorgen we dat deze omgeving gezond, veilig, schoon en welvarend is en blijft?  

Om al deze ontwikkelingen in goede banen te leiden, hebben we een beeld nodig van de toekomst van Gelderland. Waar werken we naartoe? En hoe komen we daar? Dat schrijven we op in onze omgevingsvisie. De omgevingsvisie is daarmee hét document dat Provinciale Staten gebruiken om beslissingen te kunnen maken over de inrichting van Gelderland. Wat kunnen en willen we de komende jaren wel en niet doen? Voor een gezonde en veilige leefomgeving en leefbare steden en dorpen. Zodat we de problemen van nu niet doorschuiven naar volgende generaties. En zodat Gelderland een fijne plek is en blijft om te wonen, werken en verblijven.  

Wat is het verschil tussen een omgevingsvisie van mijn gemeente en van provincie Gelderland? 

Gemeenten bepalen in hun omgevingsvisies waar in hun gemeente bijvoorbeeld de huizen komen, waar de scholen en waar de winkels. Wij kijken een stap breder, naar de ruimtelijke ontwikkeling van heel Gelderland. Er zijn bijvoorbeeld wegen, rivieren en natuurgebieden die dwars door allerlei gemeenten heen gaan. En mensen kunnen prima in de ene gemeente wonen, maar in een heel andere gemeente werken. Hoe gaan we om met onderwerpen als water, milieu, natuur, energie, verkeer en vervoer, wonen en cultureel erfgoed? Ontwikkelingen die niet ophouden bij de gemeentegrens. En dat bedenken we niet allemaal zelf. Dat doen we samen. Samen met gemeenten, waterschappen, kennisinstellingen, bedrijven. En ook met inwoners. 

Huidige omgevingsvisie Gaaf Gelderland 

Op dit moment hebben we de omgevingsvisie Gaaf Gelderland. Hierin staat wat we willen en moeten veranderen en ontwikkelen om Gelderland klaar te maken voor de toekomst. We kijken naar grote, (provincie-)grensoverschrijdende ontwikkelingen die ook Gelderland raken. Denk aan het energievraagstuk, kwetsbare biodiversiteit, verdere verstedelijking in combinatie met krimpgebieden, toenemende mobiliteit op de weg en in de lucht, digitalisering en internationalisering. In de omgevingsvisie Gaaf Gelderland kijken we naar hoe al deze ontwikkelingen en uitdagingen samenkomen. En hoe we die gezamenlijk kunnen en willen benaderen. 

Download hier de omgevingsvisie Gaaf Gelderland

Download hier de kadernota voor de omgevingsvisie Gaaf Gelderland 

Hoe kan je meedoen?  

In de loop van het traject zijn er meerdere momenten om mee te doen. Op deze manier geven we iedereen zo goed mogelijk de kans om op een passend moment en op een passende manier mee te doen in dit traject. We begonnen in september-november 2024 met de 1e ronde. Daarin haalden we bij verschillende doelgroepen inhoud, invalshoeken en prioritering op. Wat vindt u belangrijk? Maar ook: waar zitten zorgen om rekening mee te houden? Hiermee proberen we zo divers mogelijke inbreng, belangen en ideeën op te halen.   

In het vervolg brengen we al deze uitkomsten samen. Dat werken we verder uit in een ontwerp van de omgevingsvisie. In de tweede participatieronde toetsen we dan de opbrengsten. Is dat wat we opschrijven goed te volgen en begrijpelijk? En wat vindt u van de inhoud en mogelijke keuzes? Tot slot is het nog mogelijk om mee te doen en te reageren in de zogeheten derde participatieronde. Dan vindt de formele toetsing plaats en kunt u reageren op de nieuwe omgevingsvisie in de vorm van zienswijzes. Uiteraard bent u ook welkom om mee te doen in de vervolgstappen, ook als u deze eerste ronde niet mee kunt doen.  

Fase 1: in gesprek met inwoners en professionele partners 

We begonnen in de 1e fase (september-november 2024) met het zo breed mogelijk ophalen van ideeën voor de vernieuwing van de Gelderse omgevingsvisie. Bureau Buhrs en Land-iD ondersteunden ons in de organisatie van deze participatie. Vlak voor de zomer, op 10 juli 2024, gingen we hiervoor als eerste in gesprek met 14 kinderburgemeesters en loco-kinderburgemeesters tussen de 9 en 12 jaar oud. Bekijk hier het filmpje van die dag. Van eind september tot en met 14 oktober 2024 konden alle inwoners hun ideeën mee geven via een online vragenlijst. Ook gingen we in Lochem, Nunspeet en Nijmegen op de markt in gesprek met inwoners en voorbijgangers. Bekijk hier het filmpje van de marktbezoeken.

Naast gesprekken met inwoners, organiseerden we ook per regio bijeenkomsten voor een gemixte groep van overheden (ambtelijk), regionale kennisinstituten en bedrijven. We begonnen in deze gesprekken niet met niks. We kennen namelijk in onze regionale en gebiedsgerichte samenwerking al meerdere (lopende) agenda's. Daarnaast zijn we op verschillende plekken ook al met de uitvoering bezig. Dat nemen we uiteraard mee in de vernieuwing van onze omgevingsvisie. Bekijk hier het filmpje van deze regiobijeenkomsten.

De uitkomsten van deze 1e participatieronde zijn gebundeld in een participatieverslag.

Vragen?

Heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met het Provincieloket via het contactformulier.