Hub

Het ontlasten van het wegennet draagt bij aan een beter bereikbaar Gelderland. Daarom werken wij aan een netwerk van hubs; belangrijke schakels voor reizigers om hun overstap te maken naar een andere vorm van mobiliteit.

Het wordt steeds drukker op de weg en reizen met de auto is niet altijd meer de beste keuze. Door grote opgaven op het gebied van klimaat, stikstof en woningbouw wordt de urgentie groter om slim en schoon te reizen. Daarin zijn hubs cruciaal. 

Overstappen op een andere vervoersvorm 

Op een hub stap je naadloos over op een andere, beter geschikte of snellere vervoersvorm. Daarnaast is het een plek om je fiets op te laden, even te werken of een kop koffie te drinken. Ook voor goederenvervoer zijn hubs nodig, bijvoorbeeld voor de overslag op zero emissie stadslogistiek. 

3 soorten hubs

Hoewel er hubs bestaan in verschillende soorten en maten, heeft de provincie besloten zich tot 2030 te richten op 3 soorten hubs: 

  • De stedelijke hub, een treinstation in een grote stad, dat goed lopend, fietsend en met de bus bereikbaar is. 
  • De stadsrand hub met een P+R parkeerplaats, hier kun je overstappen van de auto op de bus en de deelfiets. 
  • De regionale hub, hier stap je in landelijk gebied over van de auto op de trein. 

Meer informatie

Meer weten over het Gelderse netwerk van hubs? Dat leest u in het nieuwsbericht Slimmer en schoner reizen met de Gelderse hubs.