Samen leven in Gelderland
Samenleven in Gelderland betekent oog voor elkaar, de leefbaarheid en leefomgeving. We houden Gelderland leefbaar door onder andere de onderlinge verbondenheid te verbeteren en door middel van samenwerking met onze partners de kwaliteit van onze directe leefomgeving waar nodig te verbeteren.
Risicokaart van Gelderland
Wilt u weten welke mogelijke risico’s er in uw woon- of werkomgeving zijn en wat u het beste kunt doen als er een noodsituatie is? Bekijk dan de risicokaart van Gelderland.Klik op het gewenste onderwerp om meer te lezen
Gezond en veilig wonen in Gelderland
We willen dat inwoners in een gezonde en veilige leefomgeving wonen en werken. Daarom werken we samen met onze partners aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, het verminderen van overlast door geluid en geur en het saneren van de bodem.
Samen werken aan leefbaarheid in Gelderland
Heeft u een idee om de leefbaarheid en verbondenheid tussen mensen in uw buurt of wijk te verbeteren? En wilt u hier samen met anderen aan werken? Dan helpen we u graag.
Woningen voor statushouders in Gelderland
Nederland vangt steeds meer vluchtelingen op, zo ook in Gelderland. Voor de opvang zijn het Rijk en de gemeenten verantwoordelijk. Wij controleren of gemeenten aan hun verplichtingen voldoen.
Quickscan Gezonde Leefomgeving
De Quickscan Gezonde Leefomgeving laat de gezondheid van de leefomgeving zien op basis van 12 onderwerpen, zoals leefbaarheid, luchtkwaliteit, bewegen en groen.
Onverwijlde bijstand
Heeft u een bijstandsuitkering aangevraagd bij uw gemeente of aanvullende bijstand voor ouderen (AIO) bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB)? Hier vindt u meer informatie over het aanvraagproces.
Gelderse streekgidsen
Samen met Gelderse gemeenten maakten we voor elke streek in Gelderland een streekgids landschap.
Groene steden en dorpen
Mensen zijn gelukkiger en gezonder in een groene omgeving. Groene steden en dorpen zijn ook beter bestand tegen hittestress, droogte en wateroverlast. Daarom gaan we Gelderse woonwijken, bedrijventerreinen en winkelgebieden vergroenen. Dit moeten we samen doen. Nieuwsgierig wat u kan doen? Download onze brochures met tips.Quikscan gezonde leefomgeving
Wilt u snel weten hoe gezond een buurt of wijk is? Bekijk de video hieronder en gebruik de Quickscan gezonde leefomgeving.Video Quickscan gezonde leefomgeving
Video Quickscan gezonde leefomgeving transcriptie
Transcript video quickscan gezonde leefomgeving (promo) Onze leefomgeving is belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn. De luchtkwaliteit en de hoeveelheid groen zijn daar belangrijke voorbeelden van. Het is niet altijd even makkelijk om inzichtelijk te maken hoe een wijk of buurt er voor staat als het gaat om de leefomgeving. De provincie Gelderland en de Gelderse GGD'en hebben een gebruiksvriendelijk online instrument ontwikkeld. De Quickscan Gezonde Leefomgeving kijkt naar verschillende thema's. Daarin worden gezondheidsbevorderende en -beschermende thema's onderscheiden. Je kunt voor je eigen gemeente minder relevante thema's weglaten. Of juist extra thema's toevoegen. Per thema is er een factsheet beschikbaar. Daarin staat bijvoorbeeld waar je geschikte gegevens kunt vinden. Je kunt natuurlijk ook eigen gegevens gebruiken. Deze film laat zien hoe de Quickscan werkt. De Quickscan vul je makkelijk zelf in met hulp van collega's binnen de gemeente... en met experts van de GGD. Je beoordeelt de thema's aan de hand van indicatoren. De scores vul je vervolgens in, in een diagram. De eerste stap van de Quickscan is een gebiedsbeschrijving. Waarin je kijkt naar bijvoorbeeld de bevolkingskenmerken. Zo'n gebiedsbeschrijving helpt om de resultaten van de Quickscan in perspectief te plaatsen. De volgende stap is het beoordelen van elk thema. Bijvoorbeeld geluidshinder. Bekijk de factsheet geluidshinder. Toelichting en geluidsbelasting per postcode staan op de website van het RIVM. Zie factsheet. Of gebruik de atlas leefomgeving. Zoom in tot het gewenste niveau. Onder het menu icoontje aan de rechterkant kan een optie voor informatie op locatie worden gevonden. Hier wordt de geluidsbelasting per decibel zichtbaar wanneer er op een locatie op de kaart wordt geklikt. De gegevens die je hebt gevonden kun je een score geven aan de hand van de tabel in de factsheet. In dit geval scoren we een 1. Deze vullen we in via het Excel document. Met deze score kleurt het thema op ons wiel rood. Zo gaan we alle thema's langs. Zoals ook voor luchtkwaliteit. De indicator is stikstofdioxide. Op de Atlas Leefomgeving vinden we onder thema lucht de stikstofdioxidekaart 2016. Vink aan. Selecteer ook de wijkkaart hier overheen. Kies de hoogste score in de wijk. Dit keer geel. Vul zo met collega's van verschillende disciplines voor elk thema dat in de wijk speelt in hoe het er voor staat. Dit resultaat kun je gebruiken om het gesprek te voeren over de gezondheid in de leefomgeving bij ontwikkelingen in buurt of wijk. De Quickscan Gezonde Leefomgeving. Makkelijk en effectief. Hoe scoort jouw gemeente of wijk?