Defensie

Wij hebben in Gelderland, samen met onze gemeenten van oudsher nauwe banden met defensie en een historische relatie. In Gelderland zijn veel kazernes en defensieterreinen, vooral op de Veluwe.

Defensie is een belangrijke werkgever

De aanwezigheid van defensie zorgt ervoor dat voorzieningen in kleinere gemeenten in stand blijven. Wij zitten regelmatig bij elkaar aan tafel om plannen voor nieuwe ontwikkelingen te bespreken.

Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD)

Defensie groeit, om klaar te staan voor dreigingen nu en in de toekomst. Voor die groei heeft Defensie meer ruimte nodig in Nederland. Dat betekent dat zij op zoek zijn naar meer ruimte om te oefenen, voor infrastructuur, munitieopslag en voor nieuwe of aangepaste vergunningen. Ook in Gelderland. De effecten voor de provincie en Gelderse gemeenten kunnen groot zijn. 

Het is belangrijk dat de lokale gevolgen in Gelderland meewegen bij de voorgenomen plannen van defensie. Samen met gemeenten hebben wij het beste zicht op wat de ontwikkelingen betekenen voor onze inwoners en voor een gebied. Daarom vinden wij het belangrijk om over deze plannen met defensie in gesprek te zijn. Daarbij is het duidelijk dat de belangen en toekomstplannen van Gelderland en Defensie niet altijd hetzelfde zijn. Soms wringt het. Bijvoorbeeld rondom natuur, gebiedsontwikkeling, woningbouw en gebruik van het Gelderse luchtruim.

Planning NPRD

Op 15 december 2023 heeft de staatssecretaris van Defensie de eerste plannen voor het versterken van de krijgsmacht bekend gemaakt. Deze plannen staan in de 'Notitie Reikwijdte' en 'Detailniveau voor het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie'. In deze notitie beschrijft de staatssecretaris ook de ontwikkelingen die gevolgen hebben voor Gelderland. 

Op 12 november 2024 heeft het Kabinet aangegeven welke locaties Defensie niet verder zal onderzoeken. Defensie ziet af van het verder onderzoeken van grootschalige munitieopslag in Toldijk, Zevenaar en Zoelen en van springterreinen in Loenen en Wapenveld om met explosieven te trainen. We zijn ronduit tevreden dat we hierin bij Defensie gehoor hebben gekregen, want dit zou een behoorlijke impact opleveren op de leefomgeving – zoals het wijken van woningen en geluidsoverlast. Defensie ziet nog wel mogelijkheden voor een springterrein op de Veluwe in de gemeente Rozendaal. Dit volgen wij nauwgezet.

Ook ziet Defensie af van grootschalige terreinuitbreiding van bestaande legerplaatsen in Ermelo en Stroe om ondersteunende eenheden te versterken. Mede op aangeven van betrokken gemeenten en provincie ziet het ministerie wel mogelijkheden om activiteiten op deze legerplaatsen te intensiveren. Wij vinden investeringen in Ermelo en Stroe belangrijk voor de economie en lokale voorzieningen. Bovendien is hier veel ruimte beschikbaar; het is niet nodig om grond te onttrekken aan bijvoorbeeld landbouw of woningbouw.

Defensie heeft nog steeds vliegbasis Deelen in beeld voor een onverharde landingsbaan voor transportvliegtuigen. Daar zijn we tegen. Dit zal forse overlast geven voor mens, dier en natuur (geluidsoverlast en stikstofuitstoot). Bovendien zouden nadelige effecten zich hier opstapelen, omdat Defensie hier ook wil oefenen met helikopters en goederendrones.

We zijn tevreden over de duidelijkheid die Defensie nu geeft. Inwoners en ondernemers moeten niet langer dan nodig in onzekerheid zitten. De komende maanden blijft de provincie intensief contact houden met Defensie en de gemeenten met locaties die nog in beeld zijn.