In memoriam: Cees Andriessen 1940-2023

Op 26 april 2023 overleed de Gelderse kunstenaar Cees Andriessen. Als zoon van een typograaf volgde hij de grafische school om vervolgens als drukker aan de slag te gaan. Na een tijd als reclameontwerper en -tekenaar gewerkt te hebben, legde hij zich vanaf 1969 volledig toe op het autonome kunstenaarschap.

In zijn ruim 50-jarige carrière groeide Andriessen uit tot een van de meest vooraanstaande grafische kunstenaars van Nederland. In 1986 ontving hij als eerste de Gelderland Grafiekprijs vanwege poëtische zeggingskracht gecombineerd met uitmuntend vakmanschap. Naast beeldende kunst had Andriessen een grote liefde voor letters en poëzie. Met zijn stichting De Witte Mier gaf hij boeken uit die zijn beeldend werk combineren met literatuur.

Het oeuvre van Andriessen bestaat uit hoogdruk met name lino- en houtsneden, die hij zelf afdrukte. Zijn grafiek is het resultaat van weglaten en weghalen. De dag in zijn atelier begon met het vol schrijven van een vel papier om alle prikkels te verwerken. Daarna schilderde hij met witte dekverf onnodige stukken weg. De overgebleven delen vormen de essentie van zijn verhaal. Het resultaat is abstract en de open ruimte overheerst.

Provincie Gelderland heeft 27 kunstwerken van Andriessen in de collectie waaronder een aantal die hij in opdracht voor de Gelderse Grafiekmap maakte. Het tweeluik uit 1990 komt uit de speciale laureatenmap met 2 prenten van de winnaar van de Gelderland Grafiekprijs. De werken tonen zijn kenmerkende vormtaal: een vrijwel leeg blad met enkele heldere lijnen  en spaarzaam kleurgebruik.

Cees Andriessen heeft veel betekend voor de kunsten. Wij wensen de nabestaanden van Cees Andriessen veel sterkte toe met hun verlies.