In memoriam: Cornelius Rogge

Ons bereikte het bericht dat kunstenaar Cornelius Rogge (Amsterdam, 1932 – Eerbeek, 2023) is overleden.
Cornelius Rogge-4.jpg

Rogge groeit op in Amsterdam en verhuist later naar Hall, Gelderland, waar hij gaat wonen en werken. Hij is een eigenzinnig man; zo stopt hij met de Rijksacademie om ‘zonder slechte invloeden’ beeldend kunstenaar te worden en verkiest hij te werken met vergankelijke materialen als riet en papier-maché. Vergankelijkheid keert als thema steeds terug: ‘Alles is vergankelijk, kwetsbaar en moet ontbonden worden om tot een nieuwe incarnatie over te kunnen gaan.’

Rogges kunstenaarschap komt voort uit een innerlijke zoektocht waarin verandering de grote constante was. Volume vormt een andere rode draad in zijn oeuvre, ‘alles wat ruimte inneemt kan sculptuur zijn’. Naast sculpturen en installaties maakt hij ook tekeningen en grafiek.

Er zijn veel sporen van zijn werk te vinden in Gelderland. Voor de Brummense uitgeverij De GeitenPers werkt hij in tekst en beeld mee aan een aantal publicaties. Zijn sculpturen zijn o.a. te zien in Museum Kröller-Müller in Otterlo, maar ook aan de Bredasingel in Arnhem. Daar staat een vijf meter hoge Afgeknotte Piramide uit 1981-1986 van cortenstaal met horizontale gleuven, aangebracht volgens de rij van Fibonacci. Dit betekent dat iedere sleuf de som is van de twee voorgaande sleuven.

De Collectie Provincie Gelderland heeft veel van zijn grafiek. Onder meer bijgevoegd portfolio uit 1999 waarin zeven verschillende bouwwerken van Rogge zijn afgebeeld. Nieuwsgierig geworden naar meer? In dit portret van Hollandse Meesters uit 2015 vertelt de meester zelf.

We wensen de naasten van Rogge sterkte met het verlies. Astrid Wassenberg en Gabrielle de Nijs Bik