Uit de verf 4: Ide André

In de serie Uit de verf belichten we kunstenaars uit de kunstcollectie van de provincie Gelderland. We doen dat door middel van 10 blogs.
Ide André kunstenaar

Recent hebben we onderzoek naar onze eigen kunstcollectie gedaan. Daaruit blijkt dat de man-vrouw verhouding van kunstenaars in de collectie niet evenwichtig is. Ongeveer 70% van de kunstenaars met werk in de collectie is man, ongeveer 30% is vrouw. We gaan omgekeerd evenredig meer aandacht besteden aan vrouwelijke kunstenaars door een serie blogs.
Van de 10 blogs die we schrijven, zullen er 7 over een vrouwelijke kunstenaar gaan en 3 over een mannelijke. Dit 4e blog, bestaat uit een interview met Ide André (Ede, 1990). Hiervoor gebruiken we een lijst met vragen die Marcel Proust formuleerde.

Tekst: Janneke Maiburg

Voor het interview met Ide spreken we af in zijn atelier aan de rand van Arnhem. In een voormalige stal op een dijkje aan de Rijn, net buiten Huissen, zijn veertien ateliers gebouwd. Na een korte rondleiding door het atelier nemen we plaats in de twee stoelen die er staan. Op de grond ligt werk waar hij op het moment aan werkt; een doek waarop een gitaar ligt en waarvan de verf nog nat is. Aan de muur hangen schilderijen waarin elementen te herkennen zijn van zijn werk dat deel uitmaakt van de kunstcollectie van de provincie, zoals het formaat en de afdrukken van touw op het doek.

In de provinciale kunstcollectie is één werk opgenomen van Ide André. Rhyme (RRR) is een groot werk, 190 cm hoog en 145 cm breed, met zwarte lijnen op een gele achtergrond. De lijnen zijn gemaakt door in zwarte verf gedoopt touw over het doek te trekken en te slaan. Het dynamische lijnenspel dat op het doek is achtergebleven draagt de beweging en energie van het maken van dit kunstwerk nog steeds uit.

Wil je meer te weten komen over het werk van Ide André en over de kunstenaar zelf?

Bij Collectie de Groen hebben afgelopen maand twee interviews plaatsgevonden met Ide André, samen met Lieven Seghers en met Roy Villevoye (de serie heet Liefdevol & kritisch). Komend voorjaar cureert Ide André samen met Lieven Hendriks een tentoonstelling bij Omstand in Arnhem. In de tentoonstelling zullen bevriende Duitse schilders uit de grensregio te zien zijn. Zelf doet hij ook aan de tentoonstelling mee.