Provincie Gelderland werkt aan de verbetering van stations. We vertellen graag meer over de uitbreiding van toiletten op stations en de aanpassingen aan de stations Nijmegen, Nijmegen Heyendaal en Ede-Wageningen.
Toiletten op stations
Provinciale Staten stelden € 9 miljoen beschikbaar voor 20 extra (mindervaliden) toiletten op stations. Dankzij deze investering is in 5 jaar tijd op bijna elk station langs regionale spoorlijnen een toilet geplaatst. De toiletten zijn allemaal eigendom geworden van de eigenaar van de grond of het gebouw (ProRail of NS Stations) en worden in onze opdracht beheerd en onderhouden.
Het stationsgebied van Nijmegen is 1 van de belangrijkste knooppunten voor openbaar vervoer in ontwikkeling. Het is een belangrijke plaats voor wonen, werken, verblijven en vervoeren. Steeds meer reizigers maken gebruik van station Nijmegen. En die groei zet in de toekomst naar verwachting door.
Gemeente Nijmegen, ProRail en provincie Gelderland werken samen aan de verbetering van station Nijmegen Heyendaal. Het station ligt bij de campus Heyendaal, de grootste werkgelegenheidslocatie van Gelderland. Dagelijks maken zo’n 15.000 reizigers gebruik van het trein- en busstation. Station Nijmegen Heyendaal is qua reizigersaantallen het derde station in de regio Arnhem – Nijmegen.
De omgeving van station Ede-Wageningen is volop in ontwikkeling. Met het nieuwe station Ede-Wageningen spelen we in op de toekomstige wensen en behoeften van reizigers en gebruikers van het station.
Naar verwachting neemt het aantal reizigers op station Ede-Wageningen toe naar 30.000 per dag in 2040. In de omgeving van het station komen veel nieuwe woningen, zoals op het Kazerneterrein en de ENKA. Het station is een belangrijk regionaal knooppunt voor openbaar vervoer voor de hele regio Food Valley. Ook vanwege de onderwijsinstellingen in Wageningen. Door het programma Hoogfrequent Spoorvervoer rijden er straks meer treinen tussen Schiphol, Utrecht, Arnhem en Nijmegen.
Provincie Gelderland investeert samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de gemeente Ede in het toekomstbestendig maken van het station en de omgeving. Daarbij gaat het ook om de spoortunnels in Ede die al aangelegd zijn. De provinciale bijdrage is €43 miljoen. Het stationsgebied in Ede wordt een modern OV-knooppunt: een plek waar reizigers makkelijk en snel overstappen op trein, bus, taxi en ander vervoer. Ook wordt het station een centrale plek in een omgeving waar wonen, werken en verblijven samenkomen.
We vertellen graag meer
Aanpak voor het station: Spoorzone Ede
Het nieuwe station, de inrichting van de pleinen en het groen, de fietsenstalling en het busstation zijn klaar. De parkeerplaatsen (P en R), zijn waarschijnlijk eind 2025 klaar.
Spoor veilig kruisen
Het verkeer in Ede moet het spoor veilig kruisen. Fietsers, voetgangers en automobilisten moeten zonder oponthoud van noord naar zuid kunnen rijden. Daarvoor zijn de afgelopen jaren de kruisingen met het spoor aangepast.
De overgang Hakselseweg is vervangen door een autotunnel.
Naast de overgang Kerkweg is een tunnel voor voetgangers en fietsers gebouwd.
Bij de Stationsweg is er een fiets- en voetgangerstunnel onder het station door.
Bij Sysselt, tussen Enka en de kazerneterreinen, is een fietsviaduct gemaakt.
ProRail doet ook aanpassingen voor een stiller spoor. Hiervoor plaatsen ze zogenaamde raildempers op de rails. Daarnaast komen er geluidsschermen langs het spoor.
Ontwikkelingen in de omgeving
Ook in de omgeving van Station Ede-Wageningen gebeurt de komende jaren veel. Enka en de kazerneterreinen zijn nieuwe wijken met veel nieuwe woningen. De Kop van Parkweg wordt een levendig gebied om te wonen, werken, winkelen en uit te gaan. Ook pakken we de fietsroute tussen Ede en Wageningen aan, zodat fietsers veilig, snel en comfortabel op hun bestemming komen. Het Spindopplein, de Klinkenbergerweg en de Stationsweg worden veiliger en beter leefbaar.