Toiletten op stations

Provinciale Staten stelden € 9 miljoen beschikbaar voor 20 extra (mindervaliden) toiletten op stations.
Toiletten op stations

Dankzij deze investering is in 5 jaar tijd op bijna elk station langs regionale spoorlijnen een toilet geplaatst. De toiletten zijn allemaal eigendom geworden van de eigenaar van de grond of het gebouw (ProRail of NS Stations) en worden in onze opdracht beheerd en onderhouden.

Treinstations in Gelderland

In Gelderland zijn 66 treinstations.

  • 29 stations aan het regionale spoor, concessieverlener provincie Gelderland;
  • 34 stations aan het hoofdrailnet, concessieverlener het Rijk;
  • 3 stations aan regionaal spoor, waarvoor andere provincies de concessie verlenen.

Toiletten op treinstations in Gelderland

Van de 66 stations in Gelderland hebben 45 stations een toilet en 21 niet. Bij 17 van de 21 rijdt een trein met toiletvoorziening of is er een toiletvoorziening in de buurt. Bij 4 stations ontbreekt alles. De verwachting is dat er niet meer toiletten bij komen, omdat NS vooral investeert in treinen met een toilet.

 

 

Een toilet op het station is in principe bedoeld voor OV-reizigers. Daarom zijn de openingstijden over het algemeen gekoppeld aan de dienstregeling van de trein. Uitgangspunt is dat het mindervaliden toilet gebruikt kan worden vanaf een half uur voor het begin van de dienstregeling tot een half uur na de laatste trein. Veel toiletvoorzieningen zijn ook te gebruiken door voorbijgangers of toeristen. Op stations met een kiosk kan het zijn dat het gebruik gekoppeld is aan de openingstijden van de kiosk en de opbrengst voor de ondernemer is.

Overal hetzelfde

We werken eraan dat de openingstijden vanaf 2021 overal hetzelfde zijn en dat gebruikers overal op dezelfde manier de toiletdeur open kunnen doen. NS Stations zoekt naar een betrouwbare en digitale manier van toegang tot de toiletten om zo muntautomaten, sleuteluitgiftes of andere manieren tot toegang te vervangen.

De kosten voor het gebruiken van het toilet op een station ligt tussen € 0,50 en € 0,70.