Beheer en onderhoud

Een onderhoudsplan maken
Beheren met ouders en vrijwilligers
Is er al een tuincommissie?
Wellicht heeft je school al een tuincommissie of wil je die starten. Wellicht werk je samen met een groen initiatief uit de buurt, of met IVN-vrijwilligers. Een andere manier om beheer met ouders en vrijwilligers te organiseren is door vaste schooltuindagen in het jaar te organiseren waar iedereen een handje mee kan helpen aan het beheer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dag waarop het plein winterklaar gemaakt wordt. Er zijn ook speciale dagen zoals de Natuurwerkdag in november of NLdoet in maart. Dit zijn perfecte aanleidingen om een beheeractiviteit op jullie plein te starten. Samenwerken aan het plein is een gezellige activiteit die veel voldoening oplevert.
Tips om het leuk te maken
- Maak een inschrijflijst met enkele concrete taken die uitgevoerd moeten worden. Hier kunnen enthousiastelingen zich inschrijven op de activiteit die bij hem of haar past. Vraag ook mensen persoonlijk als je weet dat ze iets goed kunnen of leuk vinden. Maak de klussen zo concreet mogelijk. Voorbeelden: hulp bij het jaarlijkse snoeien/aanplanten, het verzorgen van de catering op de schooltuindag, het maken van foto’s en verslagje voor op facebook en de nieuwsbrief, een organisatietalent voor de voorbereiding, het begeleiden van moestuinieren door de kinderen etc.
- Zorg voor één aanspreekpunt waar ouders/vrijwilligers zich kunnen aanmelden. Maak concrete afspraken over wat je van elkaar verwacht.
- Geef vrijwilligers waardering. Dat kan op verschillende manieren. Persoonlijk contact is hierbij belangrijk. Zo leer je elkaar kennen en weet je wie waarom bijdraagt aan het groene schoolplein. Het geven van complimenten is een sterke motivator om de vrijwilligers voor langere tijd actief te houden. Voor je vaste leden van je tuincommissie kun je wellicht wat meer doen; een kerst- of verjaardagskaartje, een klein (groen) cadeautje na een succesvolle oogst, een cursus over snoeien, educatie of moestuinieren laten volgen bij IVN of Landschapsbeheer Gelderland.
- Maak van werkdagen op het groene plein een feestje. Door een goede voorbereiding, materialen klaarleggen, taken verdelen en heldere instructie te geven. Dan kunnen mensen snel de handen uit de mouwen steken en toewerken naar een mooi resultaat. Niets is zo fijn dat je samen de klus klaart binnen de gestelde tijd.
- Zorg in ieder geval voor voldoende lekkers te drinken en te eten. Sluit eventueel af met een gezamenlijke barbecue of iets anders feestelijks. Voor veel mensen is het sociale aspect nog belangrijker om mee te helpen dan de werkzaamheden zelf.
Beheren met kinderen
Monitoren
Let op speelerosie
Het kan zijn dat in de loop van de tijd blijkt dat bepaalde onderdelen van het plein minder handig zijn of dat er juist in de school aanpassingen moeten worden gemaakt, zoals het bouwen van een laarzenhok. Natuurlijke materialen verteren en moeten aangevuld worden. Speelerosie kan leiden tot kale stukken. Struiken groeien groter en hebben een snoeibeurt nodig. Op een andere plek blijken de planten niet goed aan te slaan of moeten ze tijdelijk afgeschermd worden zodat ze weer kunnen herstellen van de speeldruk. Door het gebruik van het groene schoolplein te monitoren kun je tijdig signaleren waar actie nodig is in het beheer of waar je nieuwe elementen wilt gaan toevoegen aan je plein.
Tips:
- Maak iemand op school verantwoordelijk voor de monitoring van het onderhoud, eventueel geholpen door de gemeente of een hovenier.
- Houd de eerste tijd met elkaar een logboek bij. Hoe wordt het plein gebruikt, wanneer en door wie? Schrijf ideeën voor verbetering op, nieuwe wensen, etc.
- Spreek na een aantal weken af met het bedrijf dat het plein heeft aangelegd. Bespreek de verbeterpunten of zaken die je opvallen.
- ·Plan (half)jaarlijks een sessie in om het gebruik van het plein te bespreken.