Fondsenwerving
Regel meer financiering voor het vergroeningsplan
Regel meer financiering voor het vergroeningsplan transcriptie
Stap 4
Hoe kun je nog meer financiering regelen voor jullie vergroeningsplannen? Hieronder staan enkele algemene tips voor:
- Het benaderen van potentiele fondsen & sponsors.
- Eigen middelen en netwerk inzetten.
Mogelijkheden voor subsdies bij jou in de regio vind je op deze pagina.
Tips voor benaderen van potentiële fondsen & sponsors
1. Verdiep je in de site van de potentiele sponsor
Op de website staat hoe je een bijdrage kan vragen en wat de financier belangrijk vindt. Misschien is het thema sociale cohesie van belang of juist biodiversiteit. Gebruik de woorden van de financier in je aanvraag. Taal en woordkeuze zijn in zo’n aanvraag belangrijk!
2. Bel de sponsor op voordat je een aanvraag instuurt
Stel jezelf voor en vertel waarom jouw hart sneller gaat kloppen van de vergroening van jouw project of schoolplein. Hoe persoonlijker, hoe beter. Vraag of je een kort voorstel op mag sturen. Nog beter, probeer via een warm contact, iemand die je kent, binnen te komen. Vraag ook binnen je eigen netwerk of zij fondsen of bedrijven kennen die enthousiast worden van jullie vergroeningsplannen.
3. Stuur je idee op één A4 toe
Houd het kort en vraag om feedback. Vraag ook welke bijlagen of informatie ze nog meer willen ontvangen. Denk aan statuten, KvK nummer, recent jaarverslag, jaarrekening, etc.
4. Verwerk de feedback in je aanvraag
Maak je verhaal zo persoonlijk mogelijk, laat zien waarom jij en jouw werkgroep zo gepassioneerd zijn over dit plan voor een groen schoolplein! Voeg voorbeelden, quotes van deelnemers en succesverhalen toe. Stel de begroting op volgens de eisen van de financier. In het dekkingsplan vermeld je cofinanciering, sponsoring en of eigen bijdragen. Fondsen financieren graag als anderen ook mee doen. Stuur je aanvraag in volgens de voorwaarden van de financier of sponsor, met alle benodigde bijlagen.
5. Nabellen?
Afwachten en duimen? Nee hoor, je kan altijd even bellen om te vragen of de aanvraag in goede orde is ontvangen. En wanneer ze denken uitsluitsel te kunnen geven. Sommige fondsen publiceren het vergaderschema op hun website.
6. Toekenning!
Je krijg via e-mail of per post een toekenning toegestuurd. Vaak krijg je een percentage van het bedrag dat je hebt aangevraagd als voorschot. Een kleiner percentage ontvang je dan na afloop, nadat je een evaluatie hebt ingediend.
7. Uitnodigen en op de hoogte houden
Als het nieuwe schoolplein geopend wordt, vergeet dan niet de medefinanciers, sponsors en pers uit te nodigen om dit feestelijke moment bij te wonen. Of geef ze een actieve rol tijdens de openingsceremonie!
8. Evalueer
Het is belangrijk dat je je project evalueert en data verzamelt die voor de financier belangrijk is. Wat zijn de successen? Wat ga je niet meer of anders doen? Hoeveel vrijwilligers hebben mee gedaan met activiteiten? Hoeveel media-aandacht heeft het project opgeleverd? Sommige fondsen geven pas nadat je een evaluatie hebt ingediend, de laatste financiële bijdrage.
Tips om eigen middelen en netwerk in te zetten
Je eigen middelen op school
Ga na bij de schoolleiding welke middelen er beschikbaar zijn vanuit de school voor de aanleg en beheer van het plein. Breng ook in kaart welke middelen er gereserveerd staan voor bijvoorbeeld groot onderhoud van het plein en vervanging van speeltoestellen. Soms kan er budget naar voren gehaald worden om de vernieuwing van het plein mogelijk te maken.
Lokaal netwerk
Je lokale netwerk kan veel opleveren. Het is goed om na te gaan welke kennis en kunde binnen je netwerk al aanwezig is en wie wellicht een steentje kan bijdragen in de vorm van meedenken, materialen of helpen bij de aanleg. Lokale bedrijven willen misschien wel sponsoren in natura: bijvoorbeeld via moestuinbakken, wilgentenen, wateraansluiting, speeltoestellen etc. Dit kan de kosten verlagen. Je kunt ook geld inzamelen via je lokale netwerk. Bekend voorbeeld is een sponsorloop. Omdat dit veel betrokkenheid vanuit de ouders, kinderen, familieleden losmaakt voor het plein en relatief makkelijk te organiseren is.
Crowdfunding
Met crowdfunding vraag je bekenden en onbekenden bij te dragen aan jouw plannen. Je kunt dat doen door een rendement of tegenprestatie te beloven of te vragen om een bijdrage. Met acties op een crowfdfundingsplatforms bereik je meer en makkelijker donateurs en hoef je niet met contant geld te werken. Wel zo veilig en minder rompslomp.