Procedure
De Omgevingswet, onderdeel Natura 2000-activiteit, beschermt de waardevolle, kwetsbare natuur in Natura 2000-gebieden.
De Omgevingswet, onderdeel Natura 2000-activiteit, beschermt de waardevolle, kwetsbare natuur in Natura 2000-gebieden.
Doe onderzoek (natuurtoets) om te bepalen of er sprake is van een vergunningplicht. Kijk voor meer informatie in het stappenplan.
Als de werkzaamheden effecten hebben op aanwezige beschermde soorten moet u ook een vergunning voor beschermde soorten aanvragen.
U vraagt uw vergunning aan via het Omgevingsloket. Onderaan deze pagina vindt u een link naar het Omgevingsloket met een korte instructie. Om in te loggen heeft u DigiD of eHerkenning nodig.
Als u een aanvraag wilt doen waarbij u stikstofrechten van een ander bedrijf overneemt (extern salderen), doet u dit ook via het Omgevingsloket.
Sinds 24 maart 2020 kan een natuurvergunning worden aangevraagd voor woningbouwprojecten op basis van het stikstofregistratiesysteem (SSRS). Dit doet u ook via het Omgevingsloket.
De informatie die nodig is om een aanvraag te kunnen beoordelen, staat opgesomd in deze Checklist aanvraagvereisten (PDF 400 kB). Een berekening van de stikstofuitstoot maakt u met de AERIUS Calculator. Wanneer u op de link klikt verlaat u deze website. Van deze resultaten maakt u de PDF 'Bijlage AERIUS berekening – Resultaten’.
We hebben maximaal 26 weken nodig om een definitief besluit te nemen over uw aanvraag, gerekend vanaf het moment dat u de aanvraag doet. Als u niet alle gevraagde informatie bij uw aanvraag meestuurt, duurt de afhandeling langer. We behandelen aanvragen op volgorde van binnenkomst. Vraag uw vergunning dus op tijd aan. Het risico van starten zonder de benodigde vergunning ligt bij u.
Als u een vergunning aanvraagt, dan moet u de provincie daarvoor zogenoemde leges betalen. Meer informatie vindt u op de pagina Kosten.
De procedure verloopt via de volgende stappen:
Let op: bij een aanvraag voor wijziging of intrekking van een bestaande vergunning ook dit formulier gebruiken en bij ‘projectomschrijving’ het zaaknummer van de vergunning invullen en aangeven of het een wijziging of intrekking betreft.
We raden u aan om na te kijken of u ook vergunningen voor andere activiteiten nodig heeft, zoals een flora- en fauna-activiteit, of dat u een kapmelding moet doen.
U kunt in het Omgevingsloket de vergunningcheck doen om te zien of u nog andere vergunningen moet aanvragen.
Met het rekenmodel AERIUS berekenen we de neerslag van stikstof in Natura 2000-gebieden. AERIUS geeft ook aan op welke locaties zeker geen stikstofgevoelig habitattype of leefgebiedtype aanwezig is. Dit is belangrijk voor de vergunningverlening. AERIUS maakt gebruik van door provincie Gelderland opgestelde habitattypenkaart. Voor Landgoederen Brummen is een nieuwe habitattypenkaart beschikbaar (T1 habitattypenkaart). Tussen de eerste kaart (T0) en de T1-kaart zitten verschillen. Dit is het gevolg van andere of betere kartering, nieuwe criteria en ontwikkelingen in de natuur: er is meer of juist minder habitat aanwezig. We moeten een afname van habitat volgens de wet voorkomen. In Landgoederen Brummen (deelgebied Empese en Tondense heide) is op 1 locatie verslechtering van het habitattype H3130 Zwakgebufferde vennen vastgesteld. Op deze plek zijn herstelmaatregelen genomen die moeten leiden tot herstel van het habitattype. We toetsen vergunningaanvragen op deze locatie ook aan de T0-situatie. Let op: het stikstofrekenmodel AERIUS gebruikt wel de T1-situatie.