Vergunning beschermde soorten
Procedure
Het is verboden beschermde diersoorten te doden, te verwonden of te verstoren. Ook hun vaste verblijfplaats en leefgebied zijn vaak beschermd. Beschermde planten en hun groeiplaats mogen niet vernield of beschadigd worden.
Welke werkzaamheden hebben effect op de beschermde planten en dieren?
Tot en met 31 december 2023
Of er effect is op beschermde planten en dieren is afhankelijk van wat u gaat doen, wanneer en waar. U heeft misschien een ontheffing nodig om werkzaamheden aan een gebouw te verrichten waar bijvoorbeeld de mus, gierzwaluw of vleermuis hun nest of verblijfplaats hebben. Een ecologisch deskundige kan het best bepalen welke beschermde soorten er mogelijk in het gebied voorkomen en wat de effecten van uw activiteit op deze soorten kunnen zijn. Als beschermde soorten voor kunnen komen, is vaak nog aanvullend veldonderzoek nodig om te bepalen wat het effect is en welke maatregelen u kunt nemen om dat effect te voorkomen of te verzachten.
Bekijk de specifieke regels voor het vliegen met drones boven natuurgebieden (PDF 421 kB).
Vanaf 1 januari 2024
Of er effect is op beschermde planten en dieren is afhankelijk van wat u gaat doen, wanneer u dit doet en waar. U heeft misschien een vergunning nodig om werkzaamheden aan een gebouw te verrichten waar bijvoorbeeld de mus, gierzwaluw of vleermuis hun nest of verblijfplaats hebben. Laat een ecologisch deskundige bepalen welke beschermde soorten er mogelijk in het gebied voorkomen en wat de effecten van uw activiteit op deze soorten kunnen zijn. Als beschermde soorten voor kunnen komen, is vaak nog aanvullend veldonderzoek nodig om te bepalen wat het effect is en welke maatregelen u kunt nemen om dat effect te voorkomen of te verzachten. Kijk voor meer informatie in het stappenplan.
U kunt in het Omgevingsloket de vergunningcheck doen om te zien of u een vergunning moet aanvragen.
Welke voorwaarden gelden er?
Om een ontheffing voor beschermde soorten te krijgen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:
- U neemt maatregelen om overtredingen en effecten zoveel mogelijk te voorkomen.
- De activiteit kan niet worden uitgevoerd op een andere manier,dan aangevraagd,die minder effecten heeft op de beschermde soorten.
- De activiteit dient een belang dat in de Wet natuurbescherming is opgenomen, bijvoorbeeld
- volksgezondheid;
- openbare veiligheid;
- natuurbescherming;
- onderzoek en onderwijs;
- dwingende redenen van openbaar belang zoals sociaaleconomische belangen of milieubescherming.
- De staat van instandhouding (hoe goed het met een soort gaat) van de betreffende soort in zijn natuurlijke verspreidingsgebied komt niet in gevaar.
Hoe moet ik de aanvraag doen?
Tot en met 31 december 2023
U vraagt uw ontheffing aan met het webformulier Wet natuurbescherming ontheffing beschermde soorten. Wanneer u op de link klikt verlaat u deze website. U vind een link naar het formulier ook onderaan deze pagina. Om in te loggen heeft u DigiD of eHerkenning nodig.
Vanaf 1 januari 2024
U doet uw aanvraag via het Omgevingsloket. Onderaan deze pagina vindt u een link naar het Omgevingsloket met een korte instructie. Om in te loggen heeft u DigiD of eHerkenning nodig.
Wat moet ik bij de aanvraag toevoegen?
Tot en met 31 december 2023
Om uw aanvraag goed te kunnen beoordelen hebben wij, naast een compleet ingevuld aanvraagformulier, nog een aantal documenten nodig:
- de quickscan flora en fauna, indien daarbij soorten worden uitgesloten voor het soortgericht onderzoek of effecten zijn uitgesloten;)
- de rapportage van het soortgericht onderzoek naar soorten die binnen het plangebied voor kunnen komen;
- een projectplan, dit omvat onder andere: beschrijving van de activiteit en beoordeling van de effecten op de beschermde soorten en de maatregelen die worden genomen om effecten te voorkomen of te verzachten;
- lijst met soorten en de verboden activiteit waarvoor u de ontheffing aanvraagt (vul dit in op het aanvraagformulier);
- een machtiging, als u als gemachtigde namens de aanvrager ondertekent.
In de ‘toelichting aanvraag soorten’ (PDF 245 kB) leest u een toelichting op wat er in de onderzoekrapportages en het projectplan moet staan en de richtlijnen waarop wij toetsen. Lees deze toelichting goed door voordat u de aanvraag indient.
Vanaf 1 januari 2024
Om uw aanvraag goed te kunnen beoordelen hebben wij, naast een compleet ingevuld aanvraagformulier, nog een aantal documenten nodig:
- de natuurtoets, als daarbij soorten worden uitgesloten voor het soortgericht onderzoek of effecten zijn uitgesloten
- de rapportage van het soortgericht onderzoek naar soorten die binnen het plangebied voor kunnen komen
- een projectplan, met daarin onder andere: beschrijving van de werkzaamheden en beoordeling van de effecten op de beschermde soorten en de maatregelen die worden genomen om effecten te voorkomen of te verzachten
- lijst met soorten en de verboden werkzaamheid waarvoor u de ontheffing aanvraagt (vul dit in op het aanvraagformulier)
- een machtiging, als u als gemachtigde namens de aanvrager ondertekent
In de ‘toelichting aanvraag soorten’ (PDF 245 kB) leest u een toelichting op wat er in de onderzoekrapportages en het projectplan moet staan en de richtlijnen waarop wij toetsen. Lees deze toelichting goed door voordat u de aanvraag indient.
Wijziging ontheffing aanvragen
Tot en met december 2023
Een definitieve ontheffing wijzigen is mogelijk via het formulier ‘Wijzigingsverzoek ontheffing Wet natuurbescherming beschermde soorten'. Een link naar het formulier vindt u ook onderaan deze pagina. Om het wijzigingsverzoek te beoordelen is soms aanvullende informatie nodig. Zoals een ondertekende machtiging, een bijgewerkt activiteitenplan of een nieuwe kaart van het plangebied. Tijdens het invullen staat aangegeven welke aanvullende informatie nodig is.
Vanaf 1 januari 2024
U kunt een definitieve vergunning wijzigen via het Omgevingsloket. Vul dan in het eerste scherm bij ‘projectomschrijving’ in dat het gaat om wijziging van een bestaande vergunning en vermeld het zaaknummer van deze vergunning. U vindt een link naar het Omgevingsloket onderaan deze pagina. Om het wijzigingsverzoek te beoordelen, hebben we soms aanvullende informatie nodig. Zoals een ondertekende machtiging, een bijgewerkt activiteitenplan of een nieuwe kaart van het plangebied. Tijdens het invullen staat aangegeven welke aanvullende informatie nodig is.
Hoe lang duurt de afhandeling en wat kost het?
Tot en met 31 december 2023
We hebben maximaal 26 weken nodig om een besluit te nemen op uw aanvraag, gerekend vanaf het moment dat u de aanvraag doet. Als u niet alle gevraagde informatie bij uw aanvraag meestuurt, duurt de afhandeling langer. We behandelen aanvragen op volgorde van binnenkomst. Vraag uw ontheffing dus op tijd aan. Het risico van starten zonder de nodige ontheffing ligt bij u.
Als u een ontheffing aanvraagt, dan moet u de provincie daarvoor zogenoemde leges betalen. Meer informatie vindt u op de pagina Kosten.
Vanaf 1 januari 2024
De wettelijke termijn waarin we over uw aanvraag moeten besluiten is 8 weken, gerekend vanaf het moment dat u de aanvraag doet. Wij kunnen deze termijn met 6 weken verlengen. Als u niet alle gevraagde informatie bij uw aanvraag meestuurt, duurt de afhandeling langer. We behandelen aanvragen op volgorde van binnenkomst. Vraag uw vergunning dus op tijd aan.
Als u een vergunning aanvraagt, dan moet u de provincie daarvoor zogenoemde leges betalen. Meer informatie vindt u op de pagina Kosten.
Wat gebeurt er nadat ik de aanvraag heb ingediend?
Tot en met 31 december 2023
De procedure verloopt via de volgende stappen:
- U ontvangt een ontvangstbevestiging met een zaaknummer waaronder uw aanvraag is geregistreerd.
- We beoordelen uw aanvraag inhoudelijk en toetsen deze aan de wettelijke eisen.
- U krijgt schriftelijk bericht als uw aanvraag niet compleet is.
- We publiceren het ontwerpbesluit. Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken zienswijzen indienen tegen het besluit over de aanvraag. Daarna maken we het besluit definitief en betrekken daarbij eventueel ingediende zienswijzen.
- We publiceren het definitieve besluit. Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken beroep aantekenen.
- Het is mogelijk dat we tijdens de activiteit toezicht houden.
Vanaf 1 januari 2024
De procedure verloopt via de volgende stappen:
- U ontvangt een ontvangstbevestiging met een zaaknummer waaronder uw aanvraag is geregistreerd.
- U krijgt schriftelijk bericht als uw aanvraag niet compleet is.
- We beoordelen uw aanvraag inhoudelijk en toetsen deze aan de wettelijke eisen.
- U krijgt bericht als we verdere inhoudelijke toelichting nodig hebben.
- We publiceren het definitieve besluit. Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken beroep aantekenen.
- Het is mogelijk dat we tijdens de uitvoering van de werkzaamheden toezicht houden.
Wat is de stand van zaken van mijn ontheffingsaanvraag?
We doen ons best om een beslissing te nemen binnen de wettelijke termijn van 26 weken na ontvangst van uw aanvraag. We hebben een achterstand opgelopen bij de beoordeling van aanvragen. Dat heeft meerdere oorzaken, waaronder de vele aanvragen die we ontvangen vanwege de landelijke verduurzamingsopgave. Het lukt ons niet altijd om binnen 26 weken een besluit te nemen.
Op dit moment kunnen we helaas geen toezeggingen doen en niet aangeven wanneer (en door wie) uw aanvraag naar verwachting wordt behandeld. We beoordelen aanvragen op volgorde van datum van ontvangst. Als uw aanvraag aan de beurt is, proberen we u snel een reactie te geven. U ontvangt dan een besluit of een brief met het verzoek om aanvullende gegevens aan te leveren.
Tips
Tot en met 31 december 2023
Let op: de inzichten in onderzoeksmethoden en effectieve maatregelen veranderen nog regelmatig. Daardoor kunnen ook de beoordelingskaders van het bevoegd gezag worden aangepast. Controleer dus bij elke nieuwe aanvraag of deze richtlijnen nog hetzelfde zijn.
We raden aan om na te kijken of u ook een Omgevingsvergunning, vergunning Wet natuurbescherming nodig heeft, of een kapmelding moet doen.
Vanaf 1 januari 2024
Let op: de inzichten in onderzoeksmethoden en effectieve maatregelen veranderen nog regelmatig. Daardoor kunnen ook de beoordelingskaders van het bevoegd gezag worden aangepast. Controleer dus bij elke nieuwe aanvraag of deze richtlijnen nog hetzelfde zijn.
We raden aan om na te kijken of u ook vergunningen voor andere activiteiten nodig heeft, zoals een Natura 2000-activiteit, of dat u een kapmelding moet doen.
U kunt in het Omgevingsloket de vergunningcheck doen om te zien of u nog andere vergunningen moet aanvragen.
Korte instructie Omgevingsloket
- Klik op ‘Aanvragen’.
- Klik op ‘Start aanvraag’.
- Log in met DigiD of eHerkenning.
- Vul 2 velden in. Klik op ‘Volgende’.
- Vul het adres in of teken de locatie in (eerst inzoomen).
- Klik op ‘Volgende stap’.
- Kies activiteiten. Dit kan door ‘fauna’ in te typen en de activiteit te selecteren: ‘Flora- en fauna-activiteit – Aanvraag vergunning’. Daarna krijgt u de vraag of u nog meer activiteiten wilt toevoegen.
- Vul het formulier verder in en voeg de bijlagen toe.
- Kies in het 2e scherm bij stap 7 voor ‘concept’ als u vooroverleg wilt en voor ‘definitief’ als u de aanvraag definitief wilt indienen.
Zie binnenkort voor meer informatie onze pagina over het Omgevingsloket.
Documenten
- asbestdaken verwijderen
- asbest verwijderen let op dieren (PDF 2.6 MB)
- voorwaarden vrijstelling soorten bij verwijderen asbest (PDF 180 kB)
- lijst nationaal beschermde soorten (PDF 50 kB)
- lijst soorten habitat Bern Bonn (PDF 60 kB)
- lijst soorten vogelrichtlijn (PDF 45 kB)
- vrijstellingen soorten ruimtelijke inrichting en beheer en onderhoud (PDF 97 kB)
- lijst soorten met gedurende het gehele jaar (jaarrond) beschermde nesten (PDF 25 kB)
- Brochure Gebouwen isoleren en soortenbescherming
- factsheet sloopplannen (PDF 720 kB)