Evenementen in de buitenlucht

Organiseert u een evenement in de buitenlucht? Dan heeft u mogelijk een natuurvergunning nodig. We helpen u met ons stappenplan op weg om dit vast te kunnen stellen.
Laatst gewijzigd op: 20-februari-2024
Wetgeving:
Omgevingswet

Gelderse evenementen

In Gelderland bruist het van de evenementen. Van de Nijmeegse Vierdaagse tot de Zwarte Cross. Ze laten het beste en mooiste van Gelderland zien en zorgen voor ontmoeting en verbinding. Tegelijkertijd is Gelderland de groenste provincie van Nederland. We willen onze natuur koesteren.   

Stappenplan voor onderzoek naar flora en fauna

Als initiatiefnemer van een evenement bent u verplicht om mogelijke effecten op de (beschermde) planten en dieren als gevolg van de aanwezigheid van mensen, licht, geluid of de neerslag van stikstof in kaart te brengen. Ook moet u alle maatregelen uitvoeren die de bedreiging van beschermde planten en dieren voorkomen. Wilt u weten of dat ook voor uw evenement geldt? Wij helpen u met dit stappenplan op weg..

Voorbeelden van evenementen

Voorbeelden van evenementen die van invloed kunnen zijn op de natuur, zijn: 

  • festivals, jaarmarkten en overige muziekfeesten in de buitenlucht; 
  • hardloopwedstrijden door de natuur; 
  • mountainbikewedstrijden en toertochten; 
  • Tractor Pulling-evenementen; 
  • off the road-evenementen (bijvoorbeeld motorcross in de natuur); 
  • straatrace-evenementen buiten een bestaande crossbaan; 
  • grote evenementen waarbij een terrein in het buitengebied wordt ingericht (vervoer, aggregaten enzovoort). 

We wijzen u erop dat u voor elk (terugkerend) evenement dat u organiseert een actuele natuurtoets moet hebben. Lokale omstandigheden en ook de opzet van het evenement kunnen jaarlijks veranderen.

Voor kleine evenementen waarbij negatieve effecten op de natuur nauwelijks te verwachten zijn, zoals een wandeltocht, is een natuurtoets mogelijk niet nodig. Neemt u in dit geval contact met ons op. 

Veelgestelde vragen

We hebben de meest gestelde vragen voor u geselecteerd
Sinds 1 januari 2024 is er 1 wet die van alles regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en leven: de Omgevingswet. Wilt u hier meer over weten?

Inloggen met DigiD, eHerkenning of eIDAS

Lees meer over deze manier van inloggen, het portaal Mijn Gelderland en krijgt u antwoord op uw meest gestelde vragen.

Wijziging contactgegevens doorgeven

Met het formulier Wijzigingen van contactpersoon, tenaamstelling vergunning en/of adresgegevens kunt u wijzigingen aan ons doorgeven.

Heeft u vragen?

Stel uw vraag via het vragenformulier. Of bel ons op nummer: 026 359 9999. Hier kunt u ook terecht wanneer het u niet lukt om een aanvraag digitaal op te sturen: u kunt deze dan per post sturen.