Voorbereidingsbesluit stikstof-emissiearme zone

Met dit voorbereidingsbesluit zijn alle nieuwe activiteiten die stikstof uitstoten in deze stroken voor de komende 1,5 jaar niet toegestaan. Het gaat om activiteiten waarvoor een natuurvergunning nodig is. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo mogen bestaande activiteiten blijven doorgaan, uitbreiding ervan kan niet.

Uitwerking zones in stroken

Het provinciebestuur kondigde begin maart 2025 aan om stikstofarme zones rondom stikstofgevoelige natuur (zogenoemde habitats en leefgebieden van beschermde planten en dieren) in te stellen. Hiermee zet de de provincie een extra stap om de natuur herstellen en het verlenen van natuurvergunningen weer mogelijk maken. Want sinds de uitspraak van de Raad van State over intern salderen kunnen we bijna geen natuurvergunningen meer verlenen voor woningbouw, veilige wegen en nieuwe activiteiten voor bedrijven. 

De zones werken we uit in stroken van maximaal 500 meter. In deze stroken leggen we een maximale stikstofuitstoot vast. Dat betekent voor ondernemers, bedrijven en initiatiefnemers van activiteiten die een natuurvergunning nodig hebben (zoals gemeenten voor woningbouw), dat ze de stikstofuitstoot behoorlijk moeten verminderen. Dat helpt om de natuurvergunningverlening weer op gang te brengen. Dat kan met verschillende aanpassingen aan het bedrijf of in de bedrijfsvoering. We hebben als uitgangspunt dat alle sectoren bijdragen. Hiervoor krijgen ze 10 jaar de tijd.

Voorbereidingsbesluit

We nemen het voorbereidingsbesluit omdat het ongeveer 1,5 jaar duurt om het beleid voor de stroken van maximaal 500 meter breed uit te werken en vast te leggen in onze Omgevingsverordening. Zo voorkomen we dat er in de tussentijd ontwikkelingen zijn binnen de stroken die we later moeten terugdraaien. Bijvoorbeeld dat ondernemers later weer met bedrijfsonderdelen moeten stoppen (desinvesteringen). En we creëren rust en duidelijkheid om de uitwerking vorm te geven. 

De aankomende 1,5 jaar ziet er als volgt uit: 

  • De publicatie van het voorbereidingsbesluit is vanaf 23 april te vinden op overheid.nl, bekijk bijlage 1 voor de bijbehorende kaart.
  • De regels en de kaart bij het voorbereidingsbesluit zijn vanaf 23 april ook te vinden in het Omgevingsloket onder de inhoudsopgave.
  • Bepaalde urgente projecten van onder andere Defensie en Waterschappen blijven doorgaan.
  • We werken het beleid en de regels voor de stroken verder uit.
  • We blijven én gaan in gesprek met verschillende bewoners, ondernemers, andere overheden en belangenorganisaties.
  • In 2026 verwachten we dat Gedeputeerde Staten een besluit nemen over de uitwerking.
  • Er volgt een zienswijze procedure.
  • We leggen de uitgewerkte zonering in stroken van maximaal 500 meter vast in een omgevingsverordening.

Flankerend beleid

Om het voorbereidingsbeleid te laten slagen, maken we ook zogenoemd flankerend beleid. Hierin nemen we maatregelen op die ondernemers, bedrijven en initiatiefnemers van activiteiten kunnen helpen de stikstofuitstoot te verminderen. Denk hierbij aan subsidies. De zonering is een onderdeel van een grotere stikstofaanpak; De Versnellingsaanpak Stikstof. Want met alleen zonering lossen we het stikstofprobleem niet op. Er is meer nodig.

In gesprek

We realiseren ons dat het een besluit is dat veel ondernemers en bedrijven raakt. Zowel de uitwerking van de zonering in stroken van 500 meter straks en nu het voorbereidingsbesluit. We horen veel zorgen en onzekerheid. Dat is begrijpelijk. We willen daarom de nadere uitwerking van de stroken en het beleid zoveel mogelijk doen in samenspraak met bewoners, ondernemers en belangenorganisaties uit de sectoren natuur, landbouw, wonen, economie en recreatie. Samen willen we werken aan een emissiearmere, toekomstbestendige bedrijfsvoering.

Uitzonderingen

Er zijn verschillende uitzonderingen die buiten het voorbereidingsbesluit vallen:

  • Activiteiten waarvoor vóór 23 april 2025 al een complete aanvraag voor een natuurvergunning is ingediend of waarvoor al een omgevingsplan ter inzage heeft gelegen.
  • Activiteiten met een tijdelijke uitstoot van stikstof zoals het plaatsen van een elektriciteitshuisje of een bestaand evenement.
  • Activiteiten die van groot openbaar belang zijn zoals dijkversterkingen, verkeersveiligheidsprojecten en defensie.
  • Activiteiten die eraan bijdragen dat Gelderland van het slot komt en het verlenen van natuurvergunningen weer mogelijk is (bijvoorbeeld zaken waarbij de stikstofuitstoot structureel en aanzienlijk vermindert).
  • Inbreidingsplannen voor woningbouw als dat plan is gecombineerd met 70% stikstofreductie bij (intern en/of extern) salderen. 

Meer informatie

Ondernemers, bedrijven en inwoners die ondertussen vragen hebben, kunnen deze stellen via ons Provincieloket.