Zonering

Om de natuur te herstellen en natuurvergunningverlening mogelijk te maken, gaan we stikstofarme stroken van 500 meter rondom de stikstofgevoelige natuurgebieden (zogenoemde habitats en leefgebieden van beschermde planten en dieren) op de Veluwe en bij Winterswijk verder uitwerken. Lees meer over waarom en hoe.

Wat we gaan doen

Rondom Natura 2000- gebieden de Veluwe, Landgoederen Brummen, Willinks Weust en Bekendelle stellen we een strook van maximaal 500 meter in waarbinnen straks een maximale stikstofuitstoot geldt. Deze uitstoot geldt alleen voor activiteiten die een natuurvergunning nodig hebben. Ofwel activiteiten die stikstof uitstoten en die terechtkomt op stikstofgevoelige Natura 2000 - gebieden. 

We zetten nu een eerste stap via een voorbereidingsbesluit. Daarmee willen we voorkomen dat er in de tussentijd ontwikkelingen zijn binnen de stroken die we later moeten terugdraaien. Zo voorkomen we bijvoorbeeld desinvesteringen van ondernemers. En we creëren rust en duidelijkheid om de uitwerking vorm te geven.. Voor de overige Natura 2000 – gebieden die stikstofgevoelig zijn, bekijken we wat er extra nodig is aan natuurherstel en of maatregelen voor stikstofuitstoot in de buurt van het gebied. 

Hoe we dit gaan doen

De stikstofarme stroken betekenen dat ondernemers, bedrijven en initiatiefnemers van activiteiten die een natuurvergunning nodig hebben (zoals gemeenten voor woningbouw) hun stikstofuitstoot behoorlijk moeten verminderen. Dat kan met verschillende aanpassingen aan het bedrijf of in de bedrijfsvoering. We hebben als uitgangspunt dat alle sectoren bijdragen. Hiervoor krijgen ze 10 jaar de tijd.

Samen met betrokken partijen zoals gemeenten, waterschappen, landbouworganisaties en natuurorganisaties gaan we de invulling van de stroken verder uitwerken. We bespreken met de partijen wat er nodig is aan maatregelen en regelingen om dit voor de huidige activiteiten in de stroken te kunnen uitvoeren. Nadat we stikstofreductiedoelen in deze zones hebben gesteld, vragen we van ondernemers en initiatiefnemers van activiteiten hoe ze hier zelf aan willen bijdragen. 

De uiteindelijke uitwerking van de stroken leggen we vast in de Omgevingsverordening. Dit hele proces duurt 1,5 jaar.

Waarom we dit doen

Gelderland zit op slot. Door de uitspraak van de Raad van State van 18 december over intern salderen, kunnen we nauwelijks nog natuurvergunningen verlenen voor woningbouwprojecten, veilige wegen en (agrarische) ondernemers. We maakten vlak voor deze uitspraak de Versnellingsaanpak Stikstof. De uitspraak maakt de urgentie hiervan nog meer duidelijk. Stroken rondom gevoelige natuurgebieden is een van de oplossingen. Hierdoor vermindert de neerslag van stikstof op de kwetsbare natuur en werken we zo aan natuurherstel.

Zorgen 

We begrijpen dat het instellen bezorgdheid en onzekerheid met zich meebrengt. Omdat Gelderland geen natuurvergunning meer kan uitgeven, moeten we iets doen. Hier krijgen ondernemers en sectoren 10 jaar de tijd voor. Daarnaast werken we ook aan andere maatregelen die bedoeld zijn voor heel Gelderland om de stikstofuitstoot te verminderen en de natuur te herstellen. En we gaan met het Rijk in gesprek voor aanvullende maatregelen.

Vragen

Als u vragen heeft, kunt u ze stellen via ons Provincieloket. Of misschien staat uw vraag op de pagina met veel gestelde vragen .