Social media

Wil je meer informatie over iets wat je voorbij zag komen? Scroll even naar beneden.

Alle informatie over de wolf

Wil je als inwoner weten wat je kan doen, bij het zien van een wolf? Wil je als dierhouder weten hoe je dieren kan beschermen? Of wil je als gemeente extra informatiematerialen? In alle gevallen vind je informatie op onze wolvenpagina.

Webinar: 'De wolf in Gelderland – wat betekent dit voor ons?'

Erfgoed in de schijnwepers: bouwfragmentendepot

In Valburg staat een grote loods van Monumentenwacht Gelderland, het bouwfragmentendepot. Iedereen met een oud huis kan er kopen wat die nodig heeft.

80 jaar vrijheid Regio Rivierenland

In de komende maanden staat Regio Rivierengebied stil bij de lange frontlinieperiode in 1944 en 1945. Er zijn veel activiteiten en evenementen om 80 jaar vrijheid te herdenken en te vieren.

Vondst van de maand: een olielamp

"Wat ik echt bijzonder vind aan deze lamp, is dat de lamp meer is dan olie en een lont. Het is duidelijk dat de maker een aantrekkelijk kunstwerk wilde maken.

Ga in gesprek met de provincie

Gelderlanders denken graag mee met de provincie. Maar hoe maakt u uw ideeën, mening of zorgen kenbaar? Er zijn meerdere manieren om mee te doen aan het democratische proces.

Nationale Natuurwerkdagen

Op 1 en 2 november, in heel Gelderland. Van bomen planten tot zwerfafval opruimen: help ook mee voor de natuur en het landschap.

Vondst van de maand: oktober

Suzette Willemsen was samen met een collega bezig met het controleren van de vondsten uit een opgraving in Tiel. Zij liet het zwijntje zien. "Ik vond hem super schattig en het eerste wat ik me afvroeg was ..."

Erfgoed in de schijnwerpers

In het voorjaar van 2024 leerden eigenaren van monumenten en medewerkers van gemeenten meer over hoe ze de bijzondere binnenkant van gebouwen kunnen behouden. In onze opdracht organiseerde het Gelders Genootschap meerdere workshops. “Het is heel handig te weten hoe je met de binnenkant van je monument moet omgaan.”

Vondst van de maand: september

Rob heeft al veel opgegraven, maar ook veel vondsten gesorteerd en geplakt. Dat is een geduldwerkje, maar levert altijd een mooier plaatje op dan een hoopje scherven. Het mooiste 'plakwerk' is dit glas met oor uit een beerput in het centrum van Nijmegen.

70 jaar kunstcollectie Gelderland

Op 11 september was het precies 70 jaar geleden dat Koningin Juliana het nieuwe Huis der Provincie opende. Dat was het begin van onze kunstcollectie. Wil jij een kijkje in die geschiedenis? Kom naar de tentoonstelling ’70 jaar kunst in het Huis der Provincie’. Locatie: Markt 11, Arnhem. Op donderdag 28 november, van 16.00 tot 17.00 uur.

Subsidie voor innovatieve samenwerking in de landbouw

Boeren kunnen samen met partners in de keten vanaf 30 september 2024 subsidie aanvragen voor een innovatief samenwerkingsproject. Vernieuwingen in de keten komen in aanmerking voor 100% subsidie. Het gaat daarbij om het doorontwikkelen of praktijkrijp maken van nieuwe concepten.

Vondst van de maand: gesmeed ijzeren blad van een spade

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland, lichten we elke maand een vondst uit. Mensen die bij of voor het depot werken, laten hun favoriete vondst zien.

Uit de verf: Anne Muller

In de serie 'Uit de verf' belichten we kunstenaars uit de kunstcollectie van provincie Gelderland. Dit keer een interview met iemand die begon aan een modeopleiding en pas op latere leeftijd ging schilderen: Anne Muller.

Vondst van de maand: een geglazuurd zoutschaaltje

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland, lichten we elke maand een vondst uit. Mensen die bij of voor het depot werken, laten hun favoriete vondst zien.

Boeren en natuur gaan hand in hand

Agrarisch natuur- en landschapsbeheer zorgt voor balans tussen natuur en landbouw. Wat het nut is? Ervoor zorgen dat het goed gaat met bepaalde plant- en diersoorten. Om daarbij te helpen, geven wij subsidie aan 3 collectieven. Zoals het Collectief Rivierenland. Vervolgens sluiten zij contracten met beheerders, dat zijn voornamelijk boeren. En zij verbeteren vervolgens het leefgebied voor deze soorten. Hermen Vreugdenhil, directeur van Collectief Rivierenland vertelt meer.

De Johannamolen verbindt

Kinderen die minutenlang met open mond naar de draaiende wieken staren. Dorpsbewoners die samenkomen bij allerlei activiteiten in en rond de molen. De Johannamolen in Culemborg is veel meer dan een gebouw. Eigenaar Michel van Slobbe en molenaar Martin Bluijs zien het gebeuren: “De molen geeft energie.”

Uit de verf: Rosemin Hendriks

In deze serie “Uit de verf” brengen we 70% vrouwelijke en 30% mannelijke kunstenaars onder de aandacht. Deze keer is dat Rosemin Hendriks (1968), van wie provincie Gelderland twee grote tekeningen en vier zeefdrukken bezit.

Dag van het Kasteel (17 t/m 20 mei)

Met dit jaar méér dan 20 locaties in Gelderland

Oosterkerk blijft warm thuis

Meer dan een eeuw deelden mensen lief en leed in de Oosterkerk in Aalten. Hoewel er steeds minder mensen kwamen, mocht dit geliefde gebouw met bijzonder gedenkraam niet verdwijnen. Het moest wat blijven betekenen voor het dorp. Nu wonen er ouderen met dementie in het rijksmonument.

GPRK

Ga naar de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke kwaliteit

Vondst van de maand

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland, lichten we elke maand een vondst uit. Mensen die bij of voor het depot werken, laten hun favoriete vondst zien.

Nieuw Drassig Land: verbonden door water

Cider van lokaal fruit in een gerestaureerd stoomgemaal. Een wetering vol leven in het groen. Droge voeten, genoeg water in droge perioden, sterkere natuur. Heden en verleden. In het noorden van de gemeente Voorst komt het allemaal samen. Met water als verbindende factor.

Vondst van de maand

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland, lichten we elke maand een vondst uit. Mensen die bij of voor het depot werken, laten hun favoriete vondst zien.

Natuurinclusieve landbouw

Boeren kan anders. Met minder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. We noemen deze ‘andere manier’ van boeren: natuurinclusieve landbouw. Deze methode staat dichter bij de natuur en is dus ook vriendelijker voor de natuur.

Uit de verf 9: Klaas Gubbels

In de serie Uit de verf belichten we kunstenaars uit de kunstcollectie van de provincie Gelderland. Deze keer de beurt aan Klaas Gubbels: de kunstenaar werd onlangs 90! We lichten zijn werk tot medio maart 2024 uit op de garderobewand in de hal van het Huis der Provincie.

Op ontdekking in historisch verdedigingswerk

Midden in het rivierlandschap bij Doornenburg ligt Fort Pannerden. Dit rijksmonument is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed. Dit Gelderse fort vol geschiedenis biedt een leuk en leerzaam dagje uit voor jong en oud. Zo geven de vele vrijwilligers het bijzondere erfgoed door.

Namenwedstrijd bruggen Lochem

De top 3 is bekend! Beslis mee welke namen de 2 bruggen krijgen in Lochem krijgen door je stem uit hier uit te brengen.

Helpen om invasieve exoten te voorkomen

Er zijn steeds meer plant- en diersoorten in Nederland, die hier van nature niet thuishoren: invasieve exoten. Dit vormt een probleem voor de planten en dieren die wél hier horen. Ook jij kan hier iets aan doen!

Ga 'de boer' op!

Tijdens de Dutch Food Week gaan we langs bij verschillende boeren, om ze persoonlijk te bedanken. We vragen jou om mee te doen, dus: ga ook de boer op! Maak eens een praatje met een boer, geef een bedankje óf bezoek 1 van de vele landwinkels die Gelderland rijk is, voor je dagelijkse boodschap. Bij sommige landwinkels is het zelfs mogelijk om zelf melk te tappen of appels te plukken.

Wolf in Gelderland

Dat de wolf terug is in Nederland, brengt gemengde gevoelens met zich mee. We begrijpen de zorgen van dierhouders en inwoners. Daarom blijven we in gesprek met getroffenen, over wat we samen kunnen doen: nu én in de toekomst. Dit doen we samen met alle gemeenten in Gelderland.