Vondst van de maand

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland, lichten we elke maand een vondst uit. Mensen die bij of voor het depot werken, laten hun favoriete vondst zien.

Over het nieuwe Archeologisch depot

Aan de Nieuwe Dukenburgseweg is men hard aan het werk. Het depot wordt dusdanig verbouwd en ingericht, dat het straks ruimte heeft voor zowel de gemeentelijke als de provinciale collectie.

Vondst van de maand: mei

Rozemarijn is adviseur archeologie bij provincie Gelderland en ziet veel archeologische onderzoeken voorbij komen. Zij laat ons een wijnfles uit het jaar 1700 zien.

Vondst van de maand: april

Gijs is fotograaf en depotmedewerker bij gemeente Nijmegen. Hij ziet veel archeologische stukken voorbij komen en laat ons een haarnaald uit de Romeinse tijd zien.

Vondst van de maand: maart

"Sieraden zijn niet alleen mooi, maar ook een geweldige bron van verhalen over de mensen die ze droegen. Ze vertellen heel veel over hoe mensen zichzelf zagen, en de wereld waarin ze leefden. Neem nou dit prachtige kralensnoer uit de vroege Middeleeuwen. Er zitten allerlei kralen in, zoals de twee grote barnsteen kralen die je bijna onderaan ziet."

Vondst van de maand: februari

"Ik raakte gefascineerd door een bepaalde groep Romeins aardewerk: de zogenaamde spreukbekers. Dit zijn drinkbekers met een grijs-zwart glanzende deklaag waarop in witte verf een Latijnse spreuk of een motto is geschilderd."

Vondst van de maand: januari

"Voor deze serie heb ik gekozen voor ‘liefde op het eerste gezicht’. Toen ik dit object voor het eerst zag liggen in zijn vondstbakje was ik meteen verkocht – en dat was zelfs nog voordat hij was schoongemaakt."

Vondst van de maand: december

"Het is een diadeem gevonden in Nijmegen-West, voor het eerst beschreven in De Gelderlander van 1907. Lange tijd heeft men aangenomen dat het Romeins was maar daar wordt nu anders over gedacht."

Vondst van de maand: november

"Het bijzondere aan deze stempel is, dat het in 1920 is gebruikt op een oorkonde, waarin Gelderland wordt verpacht aan de graaf van Vlaanderen!"

Vondst van de maand: oktober

"Dit kannetje van oranje, ruw aardewerk trok me direct."

Vondst van de maand: september

"Mijn mooiste vondst uit het depot is een propellerblad van een Duitse BF-109 G6 jager."

In samenwerking met:

Valkhof-museum-logo-CMYK-Black.jpgGemeente Nijmegen