Vondst van de maand: propellerblad van een Duitse BF-109 G6 jager

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland lichten we elke maand een vondst uit het depot uit. Mensen die bij of voor het depot werken laten hun favoriete vondst zien.

Deze maand de vondst van Heroen. Hij is archeoloog en specialist Tweede Wereldoorlog archeologie, bij de gemeente Nijmegen. Heroen laat een van zijn favoriete vondsten zien: een propellerblad.

Mijn mooiste vondst uit het depot is een propellerblad van een Duitse BF-109 G6 jager.

De piloot, Helmut Sainisch, maakt op 31 januari 1944 rond 15.00 uur een noodlanding op het Zuiderveld. Ten hoogte van wat nu de Keizer Hendrik VI-singel is. In het blad zit nog een gat van één van de kogels die het vliegtuig hebben geraakt tijdens een luchtgevecht. De piloot raakt lichtgewond, maar het vliegtuig blijft als wrak achter. Het propellerblad raakt zelfs in de bodem, waar wij het na meer dan 70 jaar weer opgegraven hebben. De propeller vind ik extra leuk, omdat hij vooral aandacht trekt van kinderen. Die willen er van alles over weten. En ik vind het leuk om erover te vertellen. Wie weet zitten daar weer nieuwe archeologen bij. Zo ben ik ook begonnen. Als 7-jarig jongetje mocht ik de vondsten uit de Tweede Wereldoorlog zien, die mijn grote neef met zijn metaaldetector had gevonden.

Heroen, archeoloog en specialist Tweede Wereldoorlog archeologie

Gemeente Nijmegen

Icoon Gemeente Nijmegen

Vondst van september

(Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.)