Vondst van de maand: een kaart met opgenaaide Romeinse instrumenten

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland lichten we elke maand een vondst uit het depot uit. Mensen die bij of voor het depot werken laten hun favoriete vondst zien.

Deze maand de Vondst van Marijne Magnée-Nentjes, registrator en junior depotbeheerder bij het Archeologisch Depot Gelderland. 

Mijn bijzondere vondst is deze kaart met opgenaaide Romeinse instrumenten

Er zijn er meer van, maar deze is voor mij de mooiste. Ten eerste vanwege het onderwerp zelf. Telkens weer verrast en verbaast het mij hoe verfijnd de mensen in de Romeinse wereld leefden. Zelfs hier aan de rand van het Romeinse Rijk had men kleine, precieze instrumenten ter beschikking om het leven mooier en aangenamer te maken. Wat we hier zien zijn kleine bronzen oorlepeltjes, sondes, pincetten, spateltjes en lepels voor medisch en cosmetisch gebruik. Ze werden door (reizende) artsen en rijkere Romeinen gebruikt. Gezicht en lichaam werden er mee verzorgd, bijvoorbeeld door te ontharen en crèmes en make-up aan te brengen. Artsen gebruikten ze om wonden mee te onderzoeken en medische zalven en oliën te maken.

De tweede reden is de kaart zelf. Het laat zien hoe netjes alles vroeger geordend en bewaard werd. De voorwerpen zijn ruim 100 jaar geleden in Nijmeegse grond gevonden en per groepje liefdevol met een koperdraadje op de dikke kartonnen kaart genaaid. Om te zorgen dat het instrument niet breekt zitten tussen de kaart en het voorwerp kleine stukjes kurk. Elke kaart en elk voorwerp op de kaart is genummerd zodat het een eigen beschrijving kan krijgen en teruggevonden kan worden. Tegenwoordig halen wij de voorwerpen één voor één van de kaart, maken het schoon en nummeren het. Daarna krijgt het in opslaglades een eigen plekje. Deze opslaglades zijn speciaal ingericht zodat voorwerpen zo goed mogelijk bewaard kunnen blijven. Waarbij bijvoorbeeld rekening gehouden is met de temperatuur. Zo kunnen generaties na ons er ook nog van genieten.

Marijne Magnée-Nentjes

Registrator en junior depotbeheerder

Vondst van juli