Vondst van de maand: een bronzen haarnaald

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland lichten we elke maand een vondst uit het depot uit. Mensen die bij of voor het depot werken laten hun favoriete vondst zien.

Deze maand de vondst van Gijs. Hij is fotograaf en depotmedewerker bij de gemeente Nijmegen en ziet veel archeologische stukken voorbij komen. Hij laat ons een haarnaald uit de Romeinse tijd zien. 

In Nijmegen-Oost is een bronzen haarnaald uit de Romeinse tijd gevonden. De eerste keer dat ik de haarnaald fotografeerde vond ik hem al heel erg mooi!

Want de versiering is heel fijn is gemaakt. De kleine hand die een vrouwenhoofd vasthoudt; je hebt bijna een vergrootglas nodig om alles goed te kunnen zien. De hand met het hoofdje zijn bij elkaar zo'n 2 cm groot, maar van de vingers zijn de nagels zichtbaar. Het hoofdje heeft een opgestoken kapsel waarvan je de vlechten nog kunt zien. Als vrienden of familie mij vragen wat er leuk is aan archeologie noem ik deze haarnaald, omdat hij zo klein is en toch gedetailleerd. Zelfs na bijna 2.000 jaar in de bodem.

 

De plek waar de haarnaald is gevonden is ook bijzonder. De legerplaats van het Tiende Legioen! Eerder werd altijd gedacht dat vrouwen in de Romeinse tijd daar niets te zoeken hadden. Maar in veel legerplaatsen in het Romeinse Rijk komen steeds meer vondsten tevoorschijn die alleen door vrouwen zijn gebruikt, zoals haarnaalden maar ook schoenen in kleine maten, zelfs kinderschoenen. Zo veel dat tegenwoordig iedereen het erover eens is dat vrouwen en kinderen wel degelijk lange tijd in een legerplaats konden wonen.

 

De haarnaald is opgegraven op een terrein waar nieuwe huizen zijn gebouwd. Dus zonder opgraving was hij verloren gegaan. Nu wordt hij in ons depot bewaard, zodat hij beschikbaar is voor onderzoekers. Misschien wordt hij ooit nog eens tentoongesteld in een museum, daar is hij mooi genoeg voor.”

Gijs Kroes

Fotograaf/depotmedewerker bij gemeente Nijmegen

Vondst van april