Gelderse Buitenkansen

Onze omgeving is ongemerkt van grote invloed op hoe we ons gedragen. Een aantrekkelijke buitenruimte is voor alle inwoners van belang. Het stimuleert tot bewegen, ontmoeten, ontspannen, sporten en recreëren. Daarom gaan we in 2023 verder aan de slag met Gelderse Buitenkansen!
Gelderse Buitenkansen
Laatst gewijzigd op: 24-november-2022

Denkt u met ons mee?

Het aantrekkelijk inrichten van een buitenruimte kan alleen samen met iedereen die beroepsmatig bezig is met de buitenruimte: van ontwerpers en stedenbouwkundigen tot buurtsportcoaches en beleidsadviseurs. Maar ook inwoners die ideeën hebben, zijn welkom. Want Gelderse Buitenkansen zijn ook bedoeld als inspiratie voor inwoners. Zij wonen in de stad en kennen de omgeving als geen ander. Laat u ons weten wat uw ideeën zijn? Dit doet u door de vragenlijst hieronder in te vullen. Met uw input gaan we komend jaar aan de slag! We ontwikkelen een breed én interessant programma dat aansluit op uw wensen.

Ga naar vragenlijst

Denk mee over buitenkansen en vul de vragenlijst in! Klik op de knop om de vragenlijst te starten. Deze opent in een nieuw venster.

De achtergrond van Buitenkansen

In 2021 is door ons samen met stedenbouwkundigbureau Urhahn en de gemeente Apeldoorn het boek ‘Buitenkansen voor een uitnodigende buitenruimte' gelanceerd. Een mooie basis met tips, achtergronden en beschrijvingen van goede buitenruimtes. In 2023 willen we die kennis rondom het thema Buitenkansen verder brengen én uitbreiden. Meer weten? Lees meer hierover op de pagina over gezonde inwoners in een gezonde leefomgeving

Gezonde inwoners in een gezonde leefomgeving

Wat zijn Buitenkansen?

Buitenkansen maken een buitenruimte tot een aantrekkelijke leefomgeving. Het biedt de basis voor een gezonde en prettige leefomgeving. Er zijn zes manieren om van buitenruimten een aantrekkelijke plek te maken voor sociale en sportieve activiteiten:

1. Natuur de stad in

kind gaat van aan tokkelbaan met publiek waarbij een persoon filmt met zijn telefoon

Natuur is goed voor onze mentale en fysieke gezondheid. Een groene omgeving vermindert stress en stimuleert bewegen. Iedereen heeft recht op groen ‘om de hoek’. 

2. Wandelen en fietsen bepalen het tempo

twee kinderen fietsen over een brug

De straat is een ontmoetingsplek. We geven ruimte aan fietsers en wandelaars (trage weggebruikers) om elkaar te ontmoeten, om te bewegen en recreëren. 

3. De straat als speeltuin 

kinderen in een skatepark

Buitenspelen is leuk. Kinderen ontmoeten andere kinderen en leren van elkaar. Door te spelen leren kinderen bewegingsvaardigheden, sociaal gedrag en creativiteit. 

4. Het dorpse in de wijk

Oudere vrouw in een moestuin achter het huis

Een buitenruimte met goede voorzieningen zorgt ervoor dat buurtbewoners elkaar tegenkomen. De basis voor een sterk sociaal netwerk. 

5. De stad als sportschool 

hardlopende mensen in een sneeuwlandschap

Ongeorganiseerd sporten wordt steeds populairder. Veel mensen sporten buiten, daarmee is sport een integraal onderdeel van de buitenruimte. 

6. Buitenkunst

studenten al roeiend in een kano met een drakenkop

Kunst, cultuur en erfgoed zorgen voor een andere beleving. Het verhaal erachter en het organiseren van evenementen eromheen maakt de buitenruimte uitnodigender. 

Kijk mee!

De goede voorbeelden zien? Bekijk hier de talkshow na de lancering van het boek Buitenkansen voor een uitnodigende buitenruimte:

Talkshow over visie en beleid Buitenkansen

Talkshow over visie en beleid Buitenkansen transcriptie

0:00:00 start introductie Ad de Bont 0:04:00 Filmpje bestuurders 0:06:08 Wendy van Kessel Toelichting boek Buitenkansen 0:24:20 Linda Hooijer 0:39:45 Jacques Nuijens rol van Provincie GLD 0:45:40 overgang tafelgesprek en chatvragen

Nieuw: de BVO Atlas

De BVO (Beweeg Vriendelijk Omgeving) Atlas is de plek waar iedereen die de omgeving beweegvriendelijker wil maken, inspirerende en interessante voorbeelden kan vinden. De BVO Atlas wordt ontwikkeld door Kenniscentrum Sport en Bewegen en in 2023 gelanceerd. Is er een beweegvriendelijke locatie in uw omgeving die niet mag ontbreken in de atlas? Vul dan dit formulier in!

Contact

Heeft u een vraag of wilt u iets met ons delen? Stuur dan een mail via de knop. Wij proberen binnen 3 werkdagen op uw mail te reageren.