Natuur de stad in

Natuur is goed voor onze mentale en fysieke gezondheid. Een groene omgeving vermindert stress en stimuleert bewegen. Iedereen heeft recht op groen ‘om de hoek’. Het is een belangrijke basis voor een omgeving die iedereen gelijke gezondheidskansen biedt.
3 kinderen staan met een opblaasboot aan de waterkant

wandelbrug de Ooijpoort met een uitgedroogd stroompje eronder

 

Maak het landschap toegankelijk en bereikbaar

Wandelbrug de Ooijpoort in Nijmegen is aangelegd om vanuit de stad, te voet, natuurreservaat de Ooijpolder te bezoeken. De brug is onderdeel van een nieuwe wandelroute, in en om de Stadswaard. 

 

Koester het stadspark

Vooral in steden zijn stadsparken een belangrijke plek voor inwoners om samen te komen, ongeacht afkomst, leeftijd en doel. Om te sporten, te wandelen, een boek te lezen, te hangen, te barbecueën of de hond uit te laten. Het park biedt groen en rust om de hoek van de eigen woning.

kind gaat van aan tokkelbaan met publiek waarbij een persoon filmt met zijn telefoon

Twee kinderen spelen met een paraplu in een straat met fonteintjes in het midden

 

Waterlopen zichtbaar

De Markstroom in Apeldoorn is een waterloop die door het centrum van Apeldoorn voert. Overtollig water, dat wordt weggepompt om de parkeergarage droog te houden, wordt rondgepompt in de Markstroom en gezuiverd op basis van UV-belichting. De hoge waterkwaliteit maakt het water geschikt om in te spelen. De sproeiers in de Marktstroom zorgen voor verkoeling op warme dagen en nodigen kinderen uit om te spelen.

Nieuw: Atlas Beweegvriendelijke Omgeving

Hoe wordt de openbare ruimte in Nederland/Gelderland ingericht, zodat deze uitnodigt om te bewegen, spelen en sporten? Dat vind u in de Atlas Beweegvriendelijke Omgeving : dé centrale plek voor inspirerende voorbeelden en voor een beweegvriendelijke omgeving. Kent u een beweegvriendelijke locatie in uw omgeving en staat die niet op de kaart? Vul dan het formulier in. Ook vind je op deze site handige tools om je omgeving nog beweegvriendelijker te maken.