De straat als speeltuin

Buitenspelen is leuk. Kinderen ontmoeten andere kinderen en leren van elkaar. Door te spelen leren kinderen bewegingsvaardigheden, sociaal gedrag en creativiteit. Met plezier buiten bewegen is belangrijk voor een gezonde levensstijl. In de buurt kunnen spelen is daarom belangrijk.
4 kinderen spelen rond 2 kratjes en een plank in een wadi

kinderen in een skatepark

 

Spelen in de buurt

Skatepark Omnisport in Apeldoorn is een levendige ontmoetingsplek die uitdaagt tot bewegen. Kinderen bezoeken het park met hun ouders om te steppen. Jongeren ontmoeten hier hun vrienden om samen te skateboarden of naar anderen te kijken.

 

Bewegen en ontmoeten

De straat is bij uitstek een plek om te bewegen, te spelen, te verblijven en elkaar te ontmoeten. Verkeersruimte kan weer verblijfsruimte worden, door een straat (tijdelijk) te transformeren naar een speelstraat of een leefstraat. Een flexibele ruimte, zoals de grindbermen langs de Loolaan in Apeldoorn, maken meervoudig gebruik mogelijk.

Een groep oude mannen die jeu des boules speelt in een grindpark

Nieuw: Atlas Beweegvriendelijke Omgeving

Hoe wordt de openbare ruimte in Nederland/Gelderland ingericht, zodat deze uitnodigt om te bewegen, spelen en sporten? Dat vind u in de Atlas Beweegvriendelijke Omgeving : dé centrale plek voor inspirerende voorbeelden en voor een beweegvriendelijke omgeving. Kent u een beweegvriendelijke locatie in uw omgeving en staat die niet op de kaart? Vul dan het formulier in. Ook vind je op deze site handige tools om je omgeving nog beweegvriendelijker te maken.