Wandelen en fietsen bepalen het tempo

De straat is een ontmoetingsplek. We geven ruimte aan fietsers en wandelaars. Stimuleer wandelen en fietsen met autoluwe zones en wandel- en fietsroutes. Zo kunnen kinderen fietsend naar school, rolstoelgebruikers veilig naar buiten en moedigt het ouderen aan tot wandelen en fietsen.
man loopt van een begroeit heuveltje naar een pad

mensen wandelen over een paadje naast een wadi.

 

Slimme parkeeroplossingen geven ruimte

De Argusvlinder in Apeldoorn is met veel groen vormgegeven. Auto’s parkeren in de hoven aan de achterzijde van de woning; de voorzijde grenst aan een groene ruimte. Dit zorgt voor meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Er is ruimte om te ontmoeten en te spelen voor de deur. 

 

Ontwerp van binnen naar buiten

Hou bij je ontwerp rekening met zaken die voor alle kinderen in de buurt van belang zijn, zoals de school. Vanaf daar ga je het netwerk uitbreiden, gekoppeld aan voorzieningen en speelplekken in de buurt. Dat kunnen autovrije, autoluwe, maar ook straten met een brede stoep zijn. 

twee kinderen fietsen over een brug

Nieuw: Atlas Beweegvriendelijke Omgeving

Hoe wordt de openbare ruimte in Nederland/Gelderland ingericht, zodat deze uitnodigt om te bewegen, spelen en sporten? Dat vind u in de Atlas Beweegvriendelijke Omgeving : dé centrale plek voor inspirerende voorbeelden en voor een beweegvriendelijke omgeving. Kent u een beweegvriendelijke locatie in uw omgeving en staat die niet op de kaart? Vul dan het formulier in. Ook vind je op deze site handige tools om je omgeving nog beweegvriendelijker te maken.