Erfgoed in de schijnwerpers

Provincie Gelderland helpt bij de restauratie en ontwikkeling van monumenten, zodat dit bijzondere Gelderse erfgoed niet verloren gaat. Monumenteigenaren vertellen hoe zij worden geholpen bij het in stand houden van erfgoed.

Workshops monumentale interieurs

In het voorjaar van 2024 leerden eigenaren van monumenten en medewerkers van gemeenten meer over hoe ze de bijzondere binnenkant van gebouwen kunnen behouden. In onze opdracht organiseerde het Gelders Genootschap meerdere workshops. “Het is heel handig te weten hoe je met de binnenkant van je monument moet omgaan.”

De Johannamolen verbindt

Kinderen die minutenlang met open mond naar de draaiende wieken staren. Dorpsbewoners die samenkomen bij allerlei activiteiten in en rond de molen. De Johannamolen in Culemborg is veel meer dan een gebouw. Eigenaar Michel van Slobbe en molenaar Martin Bluijs zien het gebeuren: “De molen geeft energie.”

Oosterkerk blijft warm thuis

Meer dan een eeuw deelden mensen lief en leed in de Oosterkerk in Aalten. Hoewel er steeds minder mensen kwamen, mocht dit geliefde gebouw met bijzonder gedenkraam niet verdwijnen. Het moest wat blijven betekenen voor het dorp. Nu wonen er ouderen met dementie in het rijksmonument.

Nieuw Drassig Land: verbonden door water

Cider van lokaal fruit in een gerestaureerd stoomgemaal. Een wetering vol leven in het groen. Droge voeten, genoeg water in droge perioden, sterkere natuur. Heden en verleden. In het noorden van de gemeente Voorst komt het allemaal samen. Met water als verbindende factor.

Op ontdekking in historisch verdedigingswerk

Midden in het rivierlandschap bij Doornenburg ligt Fort Pannerden. Dit rijksmonument is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed. Dit Gelderse fort vol geschiedenis biedt een leuk en leerzaam dagje uit voor jong en oud. Zo geven de vele vrijwilligers het bijzondere erfgoed door.

Unieke waterzuivering is bijzondere ontmoetingsplek

Bijna nergens in Nederland vind je nog een waterzuiveringsinstallatie van net na de Tweede Wereldoorlog. Reden voor vele enthousiaste vrijwilligers uit Neede om dit erfgoed te behouden en te delen met mensen en natuur. “Het gemeentelijk monument is een inspirerende plek.”

Leren, werken of slapen in een duurzame kerk

De Walburgiskerk is de oudste kerk van Arnhem en hoort bij de stad. Dit rijksmonument staat midden in het centrum. Met hulp van ons is het gebouw gerestaureerd en verduurzaamd. Er zijn geen kerkdiensten meer. Wel is er nu een museum, vergaderruimten en kamers om te overnachten.

Goed passen op Molen Agneta

Midden in Ruurlo staat Molen Agneta. Al ruim een eeuw zaagt de molen hout op windkracht. Dankzij onder andere subsidie van provincie Gelderland wordt het monument grondig gerestaureerd. Eigenaar Walter Vaags: “Straks staat de molen weer zeker voor de komende 50 jaar te stralen.”

Kasteel Ter Horst: recht doen aan de geschiedenis

Kasteel Ter Horst in Loenen is een rijksmonument. Provincie Gelderland gaf subsidie om eigenaar Alexander Russelman te helpen dit eeuwenoude erfgoed te behouden. Terwijl overal om hem heen de vogels fluiten, vertelt hij vol trots over zijn levenswerk.

Eeuwenoud landgoed wordt plek voor iedereen

Op landgoed Groot Hennekeler in Nijkerk stonden de gebouwen op instorten. Na zorgvuldig onderzoek en werk zien ze er weer net zo prachtig uit als vroeger. En dat niet alleen: het landgoed wordt een plek voor mensen van 0 tot 100 waar ze tot rust kunnen komen en aan zichzelf kunnen werken. Provincie Gelderland gaf subsidie om dit mooie erfgoed te behouden.

Experts helpen monumenteigenaren

Ben u eigenaar van een monument in Gelderland? En heeft u hulp nodig om het in stand te houden? We helpen u graag, zodat dit mooie erfgoed blijft bestaan.