Vroegmiddeleeuwse zilveren Arabische munt gevonden bij rondweg Voorst

16-3-2021 dirham munt

Langs het zuidelijke deel van de rondweg Voorst is een zeldzame archeologische vondst gedaan. Het gaat om een vroegmiddeleeuwse Arabische zilveren munt. De archeologische opgraving vond in 2018 plaats in verband met de aanleg van de rondweg Voorst. Het archeologische onderzoeksbureau is nu klaar met het verwerken van alle verzamelde informatie en vondsten en deelt nu de eerst resultaten.

Dirham

Het gaat om een zogenaamde dirham, vermoedelijk uit de 9e eeuw. De dirham zit in een gesoldeerde zilveren fitting. Van deze munt is dus een sieraad gemaakt. Dit sieraad is aangetroffen in een paalkuil van een vroegmiddeleeuwse boerderij. Dit is mogelijk als bouwoffer gedaan.

De dirham is bijzonder, omdat deze munt in verband wordt gebracht met Vikingen. Vikingen kwamen aan deze munten via handelscontacten met het Midden-Oosten en gebruikten ze lang vanwege hun hoge zilvergehalte.

Zeldzaam

Voorst hoorde in die tijd bij het Karolingisch gebied. Daar werden deze munten omgesmolten en opnieuw geslagen tot Karolingische munten. Daarom is deze vondst in dit gebied bijzonder. In Nederland zijn enkele tientallen van deze Arabische munten gevonden, bijna allemaal onderdeel van een Vikingzilverschat op Wieringen. Mogelijk houdt de vondst uit Voorst verband met een plundertocht uit 882 waarbij Zutphen door Vikingen in de as werd gelegd.

Depot

Het archeologische onderzoeksbureau BAAC heeft de opgravingen in opdracht van provincie Gelderland uitgevoerd. Na het opgraven zorgt het bureau ook voor verdere uitwerking van het onderzoek. Alle documentatie en vondsten worden overgedragen aan het Provinciaal Depot Bodemvondsten. Daar wordt ook  dit sieraad bewaard voor onderzoek en tentoonstellingen.

Terug naar nieuwsoverzicht