N831: Heusden - Well

Op deze pagina vindt u alle informatie van provincie Gelderland over de N831: Heusden - Well.
Wanneer: 01 januari 2023 - 31 december 2023

We zijn bezig met de voorbereidingen van groot onderhoud aan de N831 tussen Heusden (provinciegrens) en Well. Tegelijkertijd onderzoeken we hoe we de verkeersveiligheid kunnen verbeteren. We verwachten de werkzaamheden in 2023 uit te voeren.

Groot onderhoud

Tijdens het groot onderhoud voeren we asfaltonderhoud uit aan de N831 (Bergsche Maasdijk en Bernseweg). De werkzaamheden vinden plaats tussen het kruispunt De Kromme Nol (in gemeente Altena, Noord-Brabant) en het kruispunt met de Weigraaf (N832). We vervangen het asfalt en we nemen maatregelen zodat verkeer zich beter aan de maximumsnelheid van 60 km/uur houdt. Daarmee verbeteren we de verkeersveiligheid.

Om ervoor te zorgen dat gemotoriseerd verkeer niet meer te hard rijdt, verbeteren we de bestaande drempels. Daarnaast planten we groene haagjes aan weerszijden van de drempels, zodat de weg smaller lijkt (‘natuurlijk sturen’). We verwachten dat weggebruikers hierdoor beter opletten en zich aan de maximumsnelheid van 60 km/uur houden.  

Bomen

Langs de weg op de dijk (Bergsche Maasdijk) staan ongeveer 50 bomen te dicht bij de rijbaan. Daarnaast zijn de bomen niet meer in goede staat, waardoor er takken uitvallen. Om deze redenen willen we de bomen weghalen en verbeteren we de verkeersveiligheid. Ook voor de waterveiligheid is het beter om de bomen weg te halen. Boomwortels kunnen namelijk de dijk beschadigen zodat de stabiliteit ervan minder wordt. Daarnaast kunnen er gaten in de dijk ontstaan als bomen omwaaien. We planten nieuwe bomen aan als compensatie voor de kap en houden daarbij rekening met het beschermd dorpsgezicht van Nederhemert-Zuid. De plannen voor de bomen staan in een inrichtingsplan. Dat stellen we nu op. We zijn nog in gesprek met de gemeente Zaltbommel en het Waterschap Rivierenland over waar we de nieuwe bomen kunnen planten.

Natuur- en vleermuisonderzoek

Als we onderhoud of een ruimtelijke ontwikkeling uitvoeren, moeten we onderzoeken of we de Wet natuurbescherming niet overtreden. Tussen medio maart en medio mei 2022 voeren we daarom natuuronderzoek uit bij de Bergsche Maasdijk, de Kasteellaan en Kerklaan en op de Bernsedijk/Moffendijk. Daarmee onderzoeken we welke soorten planten en dieren in het gebied aanwezig zijn. 

Daarnaast vindt in de maanden mei tot en met oktober 2022 op de Bergsche Maasdijk onderzoek plaats naar vleermuizen. Dat gebeurt tijdens de schemering: rond zonsondergang vanaf 22:00 uur of rond zonsopkomst vanaf 03:00 uur. 
Het kan zijn dat onderzoekers langere tijd op een plek blijven en dat ze gebruik maken van een verrekijker. Ze werken vanaf de openbare weg, tenzij vooraf aan de eigenaren van betreffende gronden toegang is gevraagd. De onderzoekers dragen altijd een reflecterend vest voor een goede zichtbaarheid. 

Planning

We bereiden de werkzaamheden voor. Ook stemmen we nauw af met de overige projecten en ontwikkelingen op het Eiland van Nederhemert. Wanneer we meer duidelijkheid hebben over het inrichtingsplan of de werkzaamheden, vullen we dat op deze pagina aan.

Vragen N381?

Neem contact op met de omgevingsmanager Ronald van Osch. Hij is te bereiken via r.van.osch@gelderland.nl of 06-52802001.

Mogelijk vinden er tussentijds wel kleinschalige onderhoudswerkzaamheden plaats. De actuele wegwerkzaamheden vindt u op Bereikbaar Gelderland.

Bereikbaar Gelderland

Kijk voor actuele werkzaamheden en eventuele omleidingsroutes op de site van Bereikbaar Gelderland.

Heeft u vragen?

Stel uw vraag via het vragenformulier of neem telefonisch contact op via 026 359 9999.