Klimaatadaptatie: omgaan met weersextremen een grote uitdaging

Het klimaat verandert snel. Dat merken we iedere dag. Hete zomers en natte winters: weerextremen zijn het nieuwe normaal. Als provincie werken we aan het verminderen van de impact van hitte, droogte, wind- en wateroverlast.
Klimaatadaptatie: omgaan met weersextremen een grote uitdaging
Peter Kerris

Lange adem

Klimaatadaptatie is een kwestie van lange adem. Maar door nu te investeren besparen we veel kosten, overlast en ongemak voor morgen.

Peter Kerris

gedeputeerde klimaatadaptatie

Aanpassen

Langdurige droogtes, extreme hitte, zeespiegelstijging en overvloedige regenval. We moeten ons snel aanpassen aan het veranderende klimaat om grote schade aan gebouwen, infrastructuur, en gewassen tegen te gaan. Maar ook om schade aan de biodiversiteit en onze gezondheid te voorkomen. Met als uiteindelijke doel: in 2050 hebben we met z'n allen Gelderland aangepast aan het veranderende klimaat.

Wat doen we?

We stimuleren bewoners, overheden, instellingen en bedrijven om op een innovatieve, creatieve en doeltreffende manier aan de slag te gaan met klimaatadaptatie. We inspireren, ondersteunen, denken mee en geven hier en daar een financiële impuls. Zo ondersteunen we het bouwen van groene wijken en woningen waarbinnen minder overlast wordt ervaren van hitte en extreme regenval. We zorgen dat provinciale wegen bestand zijn tegen overvloedige regenval. Via gemeenten ondersteunen we inwoners van onze dorpen en steden om in en om hun woning overlast door klimaatverandering te verminderen. Ook laten we onderzoeken uitvoeren door universiteiten en hogescholen (bijvoorbeeld ‘Gelderland in 2120’, door Wageningen University en Research) . Zo blijven we op de hoogte van nieuwe ontdekkingen over klimaatverandering.

Links

Waar focussen we op?

Om Gelderland aan te passen aan het veranderende klimaat werken we op basis van ons Actieplan aan de volgende onderwerpen:

  • Natuurlijk bodem- en watersysteem als basis
  • Groene steden en dorpen
  • Klimaatbestendig (ver)bouwen
  • Klimaatbestendige provinciale wegen
  • Hitte

We werken in een samenwerkingsverband aan de aanpak van droogte en weersextremen in de Achterhoek (link naar programmaplan). Het is nodig dat we 100 mm extra water gaan vasthouden in het hele gebied van de Achterhoek en Liemers.

Links

Uitgelicht

Aan de slag met hitte

Hitte raakt iedereen. Actie is nodig, omdat hitte een probleem is voor de veiligheid en het welzijn van onze inwoners. Lees meer over onder andere hitteplannen maken, het hittebelevingsonderzoek en tips om hitte aan te pakken.
Lees verder>

Groene icoonprojecten

Kent u in uw stad of dorp een vrij toegankelijke plek die veel groener kan? Vanaf 5 september 2022 kunt u subsidie aanvragen voor de ontwerpkosten om van deze plek een groen icoonproject te maken.
Lees verder>

 

 

LinkedIn-pagina Klimaatadaptatie

Meer bomen in steden, wadi’s in woonwijken, waterbuffers in de stad en hittebestendige bedrijventerreinen. Op deze LinkedIn-pagina laten we zien wat er zoal gebeurt in de provincie Gelderland op het gebied van klimaatadaptief denken en doen. We delen voorbeelden van anderen en updates over onze eigen projecten.

Werkregio's klimaat

In acht Gelderse werkregio’s zijn gemeenten, waterschappen en provincie aan het werk om hun regio's aan te passen aan het veranderende klimaat.