Groene steden en dorpen

Een van de beste manieren om de effecten van klimaatverandering op te vangen, is door onze vaak verharde en versteende leefomgeving te vergroenen. Stenen, beton en asfalt eruit; planten en bomen erin.

Koeler, meer wateropvang en grotere biodiversiteit

Groen houdt regenwater vast en zorgt ervoor dat het beter in de bodem doordringt en het grondwater wordt aangevuld. Dit voorkomt snelle uitdroging van planten en bodem in drogere seizoenen. Bomen en struiken slaan water op en bieden ook een verkoelend effect door verdamping en schaduw tijdens hitte. Dit groen levert ook een goed ecosysteem voor insecten, vogels en zoogdieren en draagt hiermee bij aan de biodiversiteit. Groen zorgt ervoor dat wijken en steden leefbaarder worden. 

Groene sociale buurt

Samen met het IVN Natuureducatie, Klimaatverbond Nederland en Samenwerken met resultaat gaan we Gelderse wijken klimaatadaptief en groener inrichten. Door steeds meer groene plekken te maken binnen bestaande wijken bevorderen we de sociale samenhang en leefbaarheid, sporten en bewegen en verbeteren we de klimaatadaptatie. We zetten hierbij met name in op krachtwijken en onderzoeken de mogelijkheid samen te werken met het Sociaal domein binnen gemeenten.

Juist in deze wijken is impact te maken. We zetten daarbij in op 3 sporen:

  1. Meer groene plekken (pilots in meerdere gemeenten).
  2. Ontwikkeling van een methodiek waarmee alle gemeenten aan de slag kunnen.
  3. De opgedane kennis en ervaring delen met andere partijen.

De groene icoonprojecten uit voorgaande jaren zijn mooie voorbeelden van hoe het mogelijk is om steden en dorpen te vergroenen.