In 2021 organiseerden we de Challenge Groene Icoonprojecten voor het eerst. Op 10 februari 2022 zijn prijzen uitgereikt aan de 10 beste ontwerpen voor groene icoonprojecten. Zij ontvingen elk maximaal €100.000 om hun groene icoonproject te realiseren: de schop kan nu in de grond!
Een challenge voor groene icoonprojecten
Waarom een challenge voor groene icoonprojecten?
Het gaat niet goed met de Nederlandse natuur en door klimaatverandering hebben we vaker last van extreem weer. Droogte, hitte en hevige regenval komen steeds vaker voor en de biodiversiteit (de variatie in planten en dieren) holt achteruit. We kunnen en moeten onze Gelderse dorpen en steden beter voorbereiden op de gevolgen van klimaatextremen en de biodiversiteit versterken. Een oplossing hiervoor is om steden en dorpen groener te maken en op een andere manier met regenwater om te gaan.
Vergroenen
Vergroenen is het weghalen van stenen, beton en asfalt en daarvoor in de plaats allerlei kruiden, struiken en bomen te planten. Dit levert voedsel op voor dieren en biedt schuil- en slaapplekken. Daardoor komen er meer planten en dieren in dorp of stad: de biodiversiteit neemt toe.
Klimaatverandering
Een ander groot voordeel is dat vergroenen ook bijdraagt aan het opvangen van de effecten van klimaatverandering (klimaatadaptatie). Op plekken met veel groen trekt regenwater gemakkelijker de bodem in, waardoor er bij hevige regenval minder wateroverlast op straat ontstaat. Ook wordt regenwater langer vastgehouden door een bodem met struiken en bomen, zodat het langer gebruikt kan worden in tijden van droogte.
Leefbaarheid
Daarnaast bieden bomen verkoelende schaduw tijdens hitte, wat bijdraagt aan de leefbaarheid en gezondheid in stad en dorp. Tenslotte is het ook voor mensen heerlijk ontmoeten, bewegen en recreëren in het groen!
Een mooi voorbeeld
Op de foto hiernaast ziet u een klimaatadaptieve herinrichting van een winkelgebied in Nijverdal. Met vaste planten in stadswadi's.