Talentontwikkeling van culturele makers

Verschillende culturele makers ontvingen subsidie voor de ontwikkeling van hun talent. Ze nemen ons mee in hun verhaal. Welk talent wilden ze ontwikkelen en wat heeft het ze opgeleverd? Lees het hier!
Joji Na met een iphone in zijn hand terwijl hij gefilmd wordt

Meer informatie

Bent u professional en wilt u zich laten begeleiden bij de ontwikkeling van uw artistieke talenten? Dan kunt u vanaf januari 2023 weer subsidie aanvragen. Meer informatie over de regeling en de voorwaarden vindt u op de subsidiepagina.

Leren lasersnijden

Angela Vissers maakt bewegende, analoge schaduwinstallaties. Ze projecteert haar werk op gebouwen of in donkere ruimtes. De stencils snijdt Angela altijd handmatig. Ze ontving subsidie voor talentontwikkeling om te experimenteren met lasersnijden. Dit deed ze onder begeleiding van een team kunstenaars in Lissabon. Door deze ontwikkeling heeft Angela veel nieuwe opdrachten gekregen en is haar werk onder andere te zien in Zaratan en tijdens het internationale tekenfestival The Big Draw Gelderland.

Voorbereiden op een debuutalbum

Anne Weggeman werkt als songwriter en muzikant aan haar eerste debuutalbum. Zo’n eerste keer is alles nieuw. Om zich goed voor te bereiden ontving Anne subsidie en kon ze haar talent ontwikkelen. Ze verbleef drie weken op het Grieks eiland Hydra in een residentie van Descover Artist. Daar werkte ze onder begeleiding aan haar geluid, maar leerde ze ook netwerken en deed veel nieuwe contacten op. Eenmaal thuis werkte ze samen met een coach verder aan de songstructuur en teksten van haar demo’s. Ook hielp de coach haar bij het zakelijke onderdeel. Ze is nu voorbereid op het uitbrengen van haar debuutalbum.

Podcasts maken

Theatermaker en verhalenverteller Annigje de Winter zocht in de COVID-tijd naar andere manieren om verhalen te vertellen. Ze ging podcasts maken en ontving subsidie om dit talent te ontwikkelen. De subsidie zette ze in voor training en begeleiding van een professionele podcastmaker. Ze leerde over interviewtechnieken, het schrijven van een script, inspreken van voice-overs, omgaan met de apparatuur en nabewerking maar ook over de platformen waar je de podcast kan wegzetten en hoe je er aandacht voor vraagt. Dit resulteerde in haar eerste podcastserie over het bombardement van Nijmegen.

Een eigen liveshow ontwikkelen

Vocalist, songwriter en artistiek onderzoeker Cassandra Onck werkte aan een thematische liveshow: FRACTALNOIA. Hiervoor sprak ze met diverse experts, wetenschappers en jehova's getuigen. De gesprekken vertaalde ze naar nieuwe Nederlandstalige, elektronische muziek. Cassandra ontving subsidie om onder begeleiding van een coach en zangeres haar eigen stem en identiteit in haar werk te versterken. Ze leerde om haar eigen visie te volgen en uit te dragen.

Film monteren op gevoel

Chris Frieswijk was bezig met het maken van zijn eigen documentaire 'Blazen in het vuur'. Voor het ontwikkelen van zijn talent ontving Chris subsidie. Onder begeleiding van een ervaren documentaire editor leerde hij op een andere manier naar de montage te kijken. Niet alleen op logica of op concept beoordelen, maar het beeld bekijken en ervaren welk gevoel je daarbij krijgt. Dat was een nieuwe manier van kijken. De montage ging van logisch en een beetje braaf naar emotioneel, zodat het echt iets bij je oproept.

Interactieve dansvoorstelling

Choreograaf en dansmaker Elena Nijsen wilde in de wereld van dansimprovisatie duiken. Ze ontving subsidie voor coaching en ging aan de slag met een interactieve dansvoorstelling. Ze werkte met verschillende vormen van dansimprovisatie zoals manipuleren, imiteren en reageren in beweging. Het resultaat: een voorstelling waarbij het publiek de mogelijkheid heeft het verloop te bepalen. Hiermee is dans dichter bij het publiek gekomen.

Een visueel gedicht

Beweging vertelt soms meer dan woorden. Daarom wilde theaterregisseur Elīna Cerpa samenwerken met en leren van getalenteerd choreograaf Noa Simons. Door de subsidie van provincie Gelderland kwam deze droom uit. Met deze creatieve samenwerking slaat ze een brug tussen theater en dans. Het resultaat is een experimenteel filmproject 'She Remembers'. Deze korte film, of beter gezegd dit visuele gedicht, gaat over een persoonlijke ervaring die niet met woorden kan worden overgebracht. Met beweging, poëzie, geluid en licht wordt het verhaal verteld.

Los van de kruk

Pianist Heleen Vegter had de wens om een actievere rol te hebben tijdens muziektheatervoorstellingen. Maar daarvoor moest ze uit haar klassieke rol van liedbegeleider stappen. Ze ontving subsidie voor begeleiding om dat talent te trainen. Normaal komt ze als pianist op, buigt ze en gaat spelen. Maar ze wil meer betrokken zijn bij de zanger(es) en het geheel. Door de begeleiding is dat nu veranderd. In de productie Hof van Heden heeft ze een andere rol dan puur die achter de piano en is letterlijk los gekomen van de kruk.

Zelf theater maken

Schrijvend acteur Jasper van der Pijl wil ook professioneel theatermaker worden. Hij ontving subsidie van provincie Gelderland om dit talent te ontwikkelen. Een coach leerde hem meer over zijn rol als schrijvend acteur. Wanneer moet hij in de regierol stappen en wanneer het creatieve proces loslaten? Een leerproces voor de theatermaker die zichzelf en zijn talent heeft ontdekt. Met als resultaat dat zijn toneelstuk naar de speelvloer is gehaald.

Een debuutalbum produceren

Zangeres Miriam Moczko werkte aan haar debuutalbum HEIMAT. Ze ontving subsidie van provincie Gelderland om haar talent voor produceren te ontwikkelen. Onder professionele begeleiding leerde ze over opnametechnieken en het neerzetten van een artistieke visie. De kwaliteit van de productie en haar debuutalbum is hierdoor naar een hoger niveau getild. Met als resultaat een release van het album in een uitverkocht Luxor Live.

De eerste documentaire

Artistiek maker Mirthe Dokter wilde haar eerste documentaire maken. Van provincie Gelderland ontving ze subsidie om onder begeleiding van een filmmaker en coach hieraan te werken. Ze leerde over het editen en de montage, en werkte samen met een animatiestudio. Zo maakte ze een compleet verhaal in film. Het resultaat is een zeer geslaagde documentaire 'De Geharde Rug' en plannen voor een nieuwe, volgende documentaire.

Van spelende maker naar regisseur

Acteur Noralie Jansen wilde eens aan de andere kant van het toneel staan en zelf de regie voeren. Ze ontving subsidie om van professionele begeleiding te leren over het vak van regisseur. Ze leerde hoe ze acteurs (met een pop) kan begeleiden en sturen, tot een werkende scène. Met als resultaat de familietheatervoorstelling 'Stormkop'. Een korte productie van 30 minuten die op festivals in heel Nederland te zien is.

Digitale muziekproducties

Marije Heemskerk schrijft en produceert muziek. Ze wilde daar nog beter in worden en ontving subsidie van provincie Gelderland om haar talent te ontwikkelen. Zo leerde ze onder professionele begeleiding digitale producties te maken, orkestbanden in te zetten, en over de mogelijkheden om met een drumstel en slagwerk de muziek te verrijken. Een deur ging voor haar open, de kwaliteit schoot omhoog en haar zelfvertrouwen en kennis kregen een enorme boost.