Kunst voor klimaat festival - Nimma aan zee 2021

We kijken met een goed gevoel terug op de allereerste meerdaagse editie van het Kunst voor Klimaat Festival Nimma aan zee 2021. Kijkt u mee?
Toneelvoorstelling

We zagen veel blije gezichten, enthousiaste gesprekken, verrassende kruisbestuivingen en vlammende betogen. Met de inzet van verbeelding kwamen we tot nieuwe inzichten en ideeën.

Ook pakte het experiment met de junior moderatoren fantastisch uit. Door ook in de toekomst ruimte op het podium van LUX te blijven bieden voor kinderen en jongeren en te luisteren naar hun zorgen, hopen we dat een groene toekomst weer een stapje dichterbij komt. We bereiden ons voor op een tweede editie in 2022/2023 en in de toekomst hopen we weer met velen te mogen samenwerken aan mooie programma’s voor en over klimaat, biodiversiteit en duurzaamheid, want er is nog een lange weg te gaan. En op die weg speelt kunst een cruciale rol! Hieronder vinden jullie een sfeerverslag van het festival. We verwijzen jullie ook graag naar de aftermovie en de foto’s op onze Facebook-pagina. Uiteraard mogen jullie deze ook gebruiken in jullie communicatie, graag wel met naamsvermelding. Ook vinden jullie in dit verslag de bezoekersaantallen per programma. Helaas konden we dit jaar nog net geen volle zalen programmeren in verband met de coronamaatregelen. Volgend jaar gaan we wel uit van een zaalbezettingen zonder 1,5 meter-regeling.

Bezoekersaantallen

In totaal hebben we 735 mensen geïnspireerd en bereikt. Met het oog op de coronamaatregelen en de vele evenementen die waren doorgeschoven naar ‘ons’ Nimma aan zee-weekend, toch een score waar we trots op zijn. Wat ons extra trots maakt is dat liefst 22% van alle bezoekers jonger dan 20 jaar was, een significant groter aandeel dan dat we normaal bereiken bij LUX. Dat we zoveel jonge mensen bereiken, geeft moed voor de ontwikkeling van Nimma aan zee de komende jaren. Daarbij was van alle bezoekers van Nimma aan zee 33% nieuw bij LUX. Concluderend kunnen we dus zeggen dat met de inzet van verbeelding en afwisselende en interdisciplinaire programma’s we een jongere en nieuwe doelgroep hebben bereikt.

Openingsprogramma

Na maandenlange voorbereidingen was het op vrijdag 10 september eindelijk zover: de aftrap van ons eigen Kunst voor Klimaat Festival Nimma aan zee! Iedereen stond in de startblokken, klaar om te beginnen. We waren al lange tijd in gesprek met de hoofdgasten van ons festival - Adriaan van Dis en Jalila Essaïdi - over razend-interessante thema’s als het symbioceen, communiceren met bomen en een nieuwe taal voor klimaat. Maar, zoals het een beetje festival betaamt, lopen dingen altijd anders dan verwacht. Op de dag van de waarheid kreeg Jalila – bovenop het herstel van een operatie – last van een longontsteking. Ze heeft er echt alles aan gedaan om er toch bij te zijn, is zelfs nog naar LUX gekomen, maar uiteindelijk was ze helaas te ziek om op het podium te komen.

We moesten dus snel schakelen. En als dat moet, dan doe je dat. Gelukkig waren alle gasten en medewerkers van LUX flexibel en hebben we er alsnog en prachtig programma van gemaakt. Grote hulde voor onze twee gespreksleiders Jennifer Muntslag en Lars Westra. Lars was met zijn 14 jaar waarschijnlijk de allerjongste gespreksleider ooit op het podium van LUX. Met bravoure, een prettige lichtheid en prikkelende vragen leidde het gespreksleidersduo het gesprek in goede banen. En met zwaargewichten als een van Nederlands bekendste schrijvers Adriaan van Dis, filosoof en voormalig Denker des Vaderlands René ten Bos en promovendus Lisette van Beek van de Universiteit Utrecht, waren er genoeg interessante invalshoeken om wel drie avonden te vullen. Uiteindelijk werd het een afwisselende avond met veel kunstzinnige intermezzo’s en een spetterende afsluiting door spoken word artiest Lev Avitan. Het gehele programma is hier terug te kijken. Bezoekersaantal: in zaal, 44 (uitverkocht); livestream, 49

De Zaak Shell

We hadden de eer om tijdens Nimma aan zee liefst twee keer het fantastische theaterstuk De Zaak Shell te presenteren aan het publiek. En als klap op de vuurpijl mochten we ook nog live bekendmaken dat De Zaak Shell de Regieprijs (de belangrijkste theaterprijs van Nederland) had gewonnen. Meer dan terecht, al zeggen wij het zelf.

Het Grote Straatberaad

Op 11 september trok LUX met een klimaatkaravaan langs drie straten in Nijmegen voor Het Grote Straatberaad. Via de Johan de Wittstraat in Bottendaal naar de Zijpendaalstraat in Hatert om te eindigden bij campusterrein Hoogeveldt van SSHN.

Onder leiding van muziektheatergezelschap Piepschuim gingen we met bewoners in gesprek over het klimaat. Stichting Steenbreek was van de partij, evenals project Drawdown. Deze twee projectgroepen hielpen de deelnemers om een concrete vertaalslag te maken van het vraagstuk op papier, naar wat je letterlijk kunt doen in je eigen omgeving om bij te dragen aan een beter klimaat. Want we hebben het vaak over het klimaatprobleem; maar wat betekent dat eigenlijk voor jouw straat? En wat kan je in je eigen achtertuin al doen om bij te dragen aan een beter klimaat?
Via een gloednieuwe app, haalden we in een interactieve spelvorm de input uit deze straten op. De app moest letterlijk nog een beetje opstarten, dus in Bottendaal hebben we uiteindelijk ouderwets met pen en papier meegeschreven aan de voorstellen uit de straat. En we haalden wat mooie ideeën op! Zo wilden de inwoners van Bottendaal een leegstaand pand transformeren tot groen buurthuis en kwamen ze in Hatert met het voorstel om kinderen aan de oudere generatie te laten onderwijzen hoe je ‘groen’ moet leven. De nieuwe generatie weet inmiddels natuurlijk veel beter hoe het wél moet!
Uiteindelijk werden de voorstellen op het campusterrein onder swingende leiding van Piepschuim, overhandigd aan de nieuwe wethouder van duurzaamheid en klimaat van de gemeente Nijmegen; Jan Wijnia. We hopen enorm dat deze prachtige voorstellen een vervolg gaan krijgen in de wijken!
Bezoekersaantal: 35

Wadlopen in Nimma

Net als vorig jaar, was Wadlopen in Nimma ook dit jaar een groot succes. Op zaterdag en zondag hadden we twee keer drie enthousiaste groepen (weer of geen weer) die de Ooij introkken om te luisteren naar een podcast waarin de verbeelde omstandigheid van Nijmegen in 2220 centraal staat, prachtig geschreven en gemonteerd door Jozien Wijkhuijs en Dennis Gaens. Tijdens de wandeling werden bezoekers meegenomen in het verhaal van een strandjutter in Nijmegen aan zee, die in 2220 aangespoelde spullen verzamelt en daarbij heel wat spullen uit onze tijd terugvindt.

Strandjutten is geen sinecure in de verzengende hitte en met moordende concurrentie. Het verhaal neemt ons niet alleen mee naar een mogelijk toekomstvisioen, maar geeft ook een duidelijke waarschuwing voor het heden over onze omgang met aarde. Tijdens de wandeling liepen mensen ook nog tegen twee verrassingen aan: twee dansers van ArtEZ schreven speciaal voor onze wandeling een choreografie aan en in het water, passend bij het verhaal. Daarnaast had zandtekenaar Tim Hoekstra het hele strand volgetekend met zijn zandkunst. Bezoekersaantal: 100 (de maximum capaciteit voor dit programma was 120, verdeeld over twee dagen en zes rondes)

Jimmy Nelson

De wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson was in de buurt. Dus die kans konden we niet laten lopen.

Met zijn boeken Before they pass away en Homage to Humanity verwierf hij faam als een van ’s werelds beste fotografen. In een enerverende en emotionele lezing vertelde hij over zijn projecten, de impact van klimaatverandering op de verschillende volkeren die hij ontmoette en het proces dat vooraf ging aan het maken van de foto’s. Na zijn lezing was er een nagesprek met publiek onder leiding van gespreksleider Lema Salah en junior moderator Lars Westra. De hele talk is hier terug te kijken (Let op: door een technische storing heeft het eerste half uur een mindere beeldkwaliteit).
Bezoekersaantal: in zaal 43 (uitverkocht); livestream 62

Leren Protesteren – The Pig Draw

In samenwerking met The Big Draw organiseerden we driemaal een gratis cursus Leren Protesteren voor het hele gezin.

Onder leiding van tekenaar B. Carrot gingen jong en oud aan de slag met het tekenen van varkens als protest tegen de vleesindustrie. Na een korte introductie mochten bezoekers zelf aan de slag met hun tekeningen, op het Mariënburgplein, dat baadde in het zonlicht. En het resultaat mag er zijn! Bezoekersaantal: 35 (verdeeld over drie rondes)
 

Escaperoom

In onze Escaperoom voor het hele gezin gingen de allerjongsten samen met de fictieve karakters Mons & Mari naar de gezonken stad om alles te leren over zeespiegelstijging en klimaatverandering.

Mons & Mari waren met een tijdmachine per ongeluk in de verre toekomst beland, waar Nimma aan zee al een realiteit is. Door het oplossen van een aantal opdrachten konden kinderen de cijfercode voor de tijdmachine kraken en Mons & Mari redden en terugbrengen. Bezoekersaantal: 28 (7 van de 8 rondes uitverkocht)

Roman Krznaric

Volledig online, maar niet minder spannend. Roman Krznaric belde in vanuit Londen om met gespreksleider Lisa Doeland en junior Moderator Wissal El Hajji in gesprek te gaan over hoe wij een goede voorouder kunnen zijn.


Krznaric werd bekend bij het grote publiek met zijn boek The Good Ancestor (De Goede Voorouder). De filosoof had natuurlijk een hoop te vertellen. Zo ging het over het feit dat tijd een vluchtig begrip is geworden en dat we daardoor zijn vergeten om na te denken over de diepe of lange tijd: we moeten niet denken in weken jaren of maanden, maar in decennia als we het over klimaat hebben. Ook zouden we volgens Krznaric veel meer ruimte moeten geven aan kinderen en jongeren in het publieke en politieke debat. Krznaric was net zo geïnteresseerd in de ideeën van Lisa en Wissal, als de gespreksleiders in die van hem. Daardoor ontstond een prettig en laagdrempelig gesprek over generatie-overstijgend denken en ons concept van tijd. Dit programma hebben we opgezet in samenwerking met Radboud Reflects. Het gesprek is hier terug te kijken. Bezoekersaantal: 37 (alleen online)

Film (& Gesprek)

Gedurende het festival konden bezoekers naar een diverse selectie van films en documentaires over of rondom het thema klimaat. Zo hadden we de anime Weathering with you, de arthouse film Woman at War en de documentaires 2040 en De Schooltuin, geschikt voor jong en oud. Ook vertoonden we twee documentaires met een nagesprek. Na de docu Journey to Utopia gingen we in gesprek met Max Receveur van De Stadsnomaden, over alternatieve woonvormen en het leven in een duurzame gemeenschap. Wat zijn de moeilijkheden? Is dit de toekomst van duurzaam wonen? En is het ook mogelijk om er te wonen met kinderen? Ook bij de docu Queen Without Land hadden we een mooi nagesprek over het verlies van biodiversiteit. Dat deden we met Maarten Loonen, die eerder wetenschappelijke expedities leidde naar Spitsbergen, en Constant Swinkels, die alles weet van biodiversiteit in en om Nijmegen. Bij de twee Film & Gesprek-programma’s waren uiteraard ook weer junior moderatoren aanwezig: Chahrazad (16) en Finn (15). Bezoekersaantal (alle films + Film & Gesprek samen): 113

VR films

Hoe beter de verbeelding in te zetten, dan jezelf daadwerkelijk verplaatsen naar een omgeving met totaal andere omstandigheden.

Virtual Reality is daar ideaal voor. Samen met InScience festival toverden we het festivalhuis om tot VR-beleving. In drie korte films gingen bezoekers naar drie verschillende omgevingen waar klimaatverandering een heftige impact heeft. Van de koraalriffen, via de amazone, naar de woestijn. Elke habitat kent zijn eigen problemen, maar allemaal worden ze veroorzaakt door de klimaatcrisis.
Bezoekersaantal: 66 (de maximum capaciteit was 80 mensen, verdeeld over twee dagen en 10 rondes)
 

LUX Open Air

Er mocht dan wel af en toe een regenbuitje vallen, dat weerhield ons publiek er niet van om onder de parasols en dekentjes te genieten van twee buitenfilms.

Op zaterdag was dat de cultklassieker Waterworld, over een door smeltende poolkappen ondergelopen wereld, door de mens gemaakte eilanden en mensen met kieuwen. Een wat vergezocht toekomstbeeld, maar de verbeelding werd wel geactiveerd. Op zondag vertoonden we een andere klassieker: Erin Brockovich. De film laat zien hoe belangrijk de rechtspraak kan zijn in het klimaatverhaal. Die boodschap wordt nog eens onderstreept door de huidige rechtszaken tegen Shell. Bezoekersaantal: 29
 

Vooruitblik

We kijken ontzettend uit naar de volgende edities van Kunst voor Klimaat Festival Nimma aan zee. We gaan door met het verbeelden van onze toekomst en het inzetten van kunst voor het klimaat. In de komende edities bouwen we voort op de verbeelding van Nimma aan zee. In 2022/2023 doen we dat met het toekomstbeeld van Nimma aan zee, de verdeelde stad. Door klimaatverandering wordt sociale ongelijkheid zichtbaarder en de verschillen groter. De klimaatcrisis treft niet iedereen even hard. Dit jaar zal vooral in het teken staan van sociale duurzaamheid, klimaatracisme en andere gerelateerde onderwerpen. In het jaar 2023/2024 gaan we verder met verbeelden. Dan gaan we uit van Nimma op Mars. Wat als er wel een planeet B is en we volledig opnieuw kunnen beginnen op Mars. Wat zouden we dan meenemen en wat laten we achter? Hoe richten we onze nieuwe maatschappij in? En hoe gaan we om met verlies?
Ook door het jaar heen blijven we kunst inzetten om de klimaatcrisis invoelbaar te maken en aan te zetten tot actie. Zo hebben we recent voor het eerst Wadlopen in Nimma georganiseerd voor een teamdag van een bedrijf. Daarnaast blijven we natuurlijk gespreksprogramma’s en films programmeren over het thema.
We hebben het festival intern al geëvalueerd en hebben veel lering getrokken uit deze eerste editie. Ook zijn we tot de conclusie gekomen dat begin september niet de handigste tijd is voor het festival. We bekijken dus de mogelijkheden om het festival te verplaatsen naar mei (waarmee de eerstvolgende festivaleditie dan in mei 2023 zou zijn).
We willen jullie ontzettend bedanken voor jullie bijdrage aan Kunst voor Klimaat Festival Nimma aan zee. We zien jullie graag terug bij de volgende editie van ons festival en blijven in de tussentijd graag met jullie in gesprek over klimaat en klimaatprogrammering!