Inspiratie

Een nieuwe toekomst voor de Gelderse boer begint bij ideeën van mensen; pioniers die de samenwerking zoeken, technische innovaties uitproberen of op zoek gaan naar andere, duurzame, vormen van land- en tuinbouw of nieuwe verdienmodellen.
Biggetjes in een schuur

Melkveehouder Jan Willem Breukink kiest voor agroforestry

Meer welzijn voor de dieren, een gezonde bodem, de kansen van een nieuw product: melkveehouder Jan Willem Breukink uit Brummen raakte acht jaar geleden al van agroforestry gecharmeerd.

Boeren beschermen natuur en landschap

Het kenmerkende geluid van een veldleeuwerik in de lucht, een glinsterende rivier en koeien in de wei. Iedereen herkent dit beeld van het rivierengebied. Hermen Vreugdenhil, directeur Collectief Rivierenland, ziet elke dag wat het werk van boeren oplevert voor mens, dier, landschap en natuur.

Van gewas tot gebouw op 1 landgoed

Een gebouw van materialen die groeiden op akkers in de buurt. Een romantisch idee, maar hoe pak je dat aan? De Innovatie Coöperatie hielp ondernemer Chris Bokhorst en Kars Visser, een melkveehouder uit Zelhem, op weg.

Koeien en natuur op één landgoed

Tussen Nijkerk en Putten ligt landgoed Oldenaller. Daar pacht familie Van de Beek grond van Natuurmonumenten. Ze hebben er een biologisch melkveebedrijf met 120 koeien. Dochter Carina: “Koeien en natuur combineren blijft een uitdaging. Maar die is ook leuk.”

Zonvarken: Als er dan nog iets kan, moet het dit zijn

De familie Wikkerink uit Sinderen heeft een gangbaar varkensbedrijf en doet aan akkerbouw. Op de plaats van een koeienboerderij die ze 5 jaar geleden kochten, willen Roel en zijn vrouw Demi een Zonvarkenbedrijf bouwen: goed voor dieren, milieu, klimaat, buurt en de boer.

Duurzaam werken: samen kunnen we meer

Familie Meuleman heeft een melkveebedrijf in Laren. Ze melken er zo’n 160 koeien en hebben 85 hectare land in gebruik. Sinds 3 jaar werkt Martina Meuleman-Spriensma mee op het bedrijf van haar man, zwager en schoonouders.

Beloon Boeren

André de Groot is melkveehouder in Laren en beweegt mee met de politiek en de kansen. Hij vertelt zijn verhaal.

‘We zijn echt anders gaan boeren’

Carola en Jan van Ruiswijk hebben een melkveebedrijf in Ede met 65 koeien, een gemengde veestapel met onder andere jerseys. Ze hebben een gezinsbedrijf en zijn natuurinclusief bezig. Zij vertellen hun verhaal.

Duurzame landbouw: van goed naar beter

Martijn te Brake en zijn vrouw hebben een extensief melkveebedrijf in Winterswijk-Woold. Zij vertellen hun verhaal.

Wel of niet biologisch?

Jos en Hermien van der Aa hebben een melkveebedrijf in Hernen. Op de Scheerskamp houden ze 70 koeien voor melk en vlees. Zij vertellen hun verhaal.

Schoon erf, schone sloot

Marc André de la Porte is kringvoorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Via het project Schoon Erf, Schone Sloot maakte de NFO telers bewust van de risico’s als gewasbestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater terecht komen.

Startersboerderij

Varkenshouder Dirk Dekker van Varkensbedrijf De Veldkamp maakt zich, als ondernemer zonder opvolger, hard voor nieuwkomers in de agrarische sector. Het project Startersboerderij onderzocht wat starters doen en nodig hebben.

Korte Ketens met een Boerenhart

René de Bruin van Streekwijzer is als projectleider en -coördinator betrokken bij diverse POP3-projecten in Gelderland. Een daarvan is Korte Ketens met een Boerenhart.

Agrarisch collectief VALA

Anne Stortelder is projectleider bij Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA). Samen met haar team én de ruim 850 leden van VALA voert zij de regeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) uit in de Achterhoek.

Stallen van de toekomst; Kipster

Ruud Zanders is medeoprichter van Kipster. In januari 2020 opende Kipster een tweede kippenboerderij. De 2 nieuwe stallen, voor 42.700 legkippen, staan in Beuningen. Doel: de meest dier-, mens- en milieuvriendelijke eieren produceren.