Zo werken Provinciale Staten

De 55 Statenleden komen op voor uw belangen. Maar hoe komen Provinciale Staten tot een besluit? Meestal begint dat bij een voorstel.

Van voorstel tot besluit

Provinciale Staten doorlopen 3 stappen om van een voorstel tot een besluit te komen: beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming (BOB). Dat doen ze in een cyclus van 5 weken. Die ziet er zo uit: 

Week 1. Informatiedag

De 15 fracties (politieke partijen) krijgen een eerste beeld bij het onderwerp. Ze krijgen informatie van ambtenaren, voeren gesprekken met experts en gaan op werkbezoek.

Week 2. Verkenning

In verkennende vergaderingen bevragen de fracties het college van Gedeputeerde Staten (GS) op hun keuzes en afwegingen. Dit is ook het moment voor inspraak door inwoners en andere belanghebbenden. 

Week 3. Fractiedag

Iedere fractie bereidt zich voor op het vervolg. Dat doen fracties door met de opgehaalde informatie een standpunt in te nemen. Ook kan een fractie op werkbezoek om in gesprek te gaan met de samenleving.

Week 4. Oordeelsvorming

In oordeelsvormende vergaderingen delen de fracties hun standpunten met elkaar. En gaan hierover in debat met elkaar. Samen bepalen ze een voorlopig oordeel.

Week 5. Statendag

In de Statenvergadering voeren de Statenleden korte afsluitende debatten en nemen ze besluiten.

Hoe oefenen Provinciale Staten invloed uit?

Zo doet u mee met Provinciale Staten

Gelderlanders denken graag mee met de provincie. Maar hoe maakt u uw ideeën, mening of zorgen kenbaar? Er zijn meerdere manieren om mee te doen aan het democratische proces. Die staan hieronder uitgelegd. We nodigen u graag uit om ook mee te doen, want samen maken we Gelderland mooier.