Provinciale kunstcollectie

Provincie Gelderland is ambassadeur voor de Gelderse beeldende kunst. We hebben een eigen kunstcollectie van hoge kwaliteit. De collectie is zichtbaar, beleefbaar en betekenisvol in het Huis der Provincie en daarbuiten. Dit zorgt voor een plezierige en inspirerende omgeving voor onze medewerkers en bezoekers.

Ruim 2600 kunstwerken

Onze kunstcollectie bestaat uit ongeveer 2600 kunstwerken en heeft zijn oorsprong in de tweede helft van de vorige eeuw. Vanaf 1970 verzamelen we actief hedendaagse Gelderse kunst. Kunstwerken van bekende kunstenaars als Ad Gerritsen, Bernhard Heesen, Maria Roosen, Klaas Gubbels, Rosemin Hendriks, Wouter van Riessen en Levi van Veluw hebben allen op één of andere manier een connectie met Gelderland. De kunstwerken hangen en staan in het Huis der Provincie in Arnhem, in de publieke ruimtes en in de kantoorruimtes.

Beleefbaar

We willen dat onze kunstcollectie voor iedereen te beleven is. We organiseren jaarlijks tentoonstellingen, nemen deel aan de Open Monumentendag en verzorgen rondleidingen. Ook lenen we onze kunst uit voor openbare tentoonstellingen en aan musea. Wilt u een kunstwerk in bruikleen aanvragen? Of wilt u weten of u daarvoor in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op.  

Uit de verf

Ontdek het verhaal achter de kunstenaar en zijn werk. Er is onderzoek gedaan naar onze eigen kunstcollectie. Daaruit blijkt dat de man-vrouw verhouding van kunstenaars in de collectie niet evenwichtig is. Ongeveer 70% van de kunstenaars met werk in de collectie is man, ongeveer 30% is vrouw. We gaan omgekeerd evenredig meer aandacht besteden aan vrouwelijke kunstenaars door een serie blogs. Deze 10-delige serie bevat 7 interviews met een vrouwelijke kunstenaar en 3 met een mannelijke.

Wat kunst doet

We spraken in podcasts en video's met verschillende medewerkers over een door hen gekozen kunstwerk uit de kunstcollectie van provincie Gelderland. Het zijn stuk voor stuk intieme verhalen die laten zien welke betekenis kunstwerken kunnen hebben

Kunstrondleidingen

Kijk voor geplande kunstrondleidingen in het Huis der Provincie op de eventementenpagina.