Wat kunst doet

We spraken in een aantal podcasts en video's met verschillende medewerkers over een door hen gekozen kunstwerk uit de kunstcollectie van provincie Gelderland. Het zijn stuk voor stuk intieme verhalen die laten zien welke betekenis kunstwerken kunnen hebben.

Podcasts

Mooie, persoonlijke, soms ontroerende verhalen. Zo blijkt dat het echt niet altijd nodig is om veel kennis van kunst te hebben om ervan te kunnen genieten. Luister mee naar deze bijzondere verhalen. De video's kunt u onderaan deze pagina terugvinden.

Auto van Alphons ter Avest

Wat heeft deze auto met autisme te maken? Jeroen vertelt in de podcast over het werk van Alphons ter Avest.

Avondlandschap met uil van Gijs Frieling

Dorine promoveerde, wat heeft dit schilderij van Gijs Frieling daarmee te maken? Ze vertelt erover in de podcast.

Berries van Maria Roosen

Bessen of borsten, wat zie jij in het werk 'Berries' van Maria Roosen? Vooral de plek waar het werk tentoongesteld wordt in het Huis der Provincie spreekt Sigrid aan. Zij vertelt er over in de podcast.

Futura Fantastica van Gijs Frieling en Fiona Lutjenhuis

Waarom doet dit kunstwerk denken aan een zwoele zomeravond? Peter vertelt in de podcast over ‘Futura Fantastica’.

Gestolen Kreidler van Jaap Kroneman

In de podcast vertelt Gert Jan dat hij zijn eigen jeugd ziet in dit werk van Jaap Kroneman. En waarom het een nostalgisch plaatje voor hem is.

Haus der Jáger I van Hjalmar Riemersma

Welke emoties wekken dit werk van Hjalmar Riemersma op bij Kim? En waarom heeft ze een ander werk van de kunstenaar thuis hangen? Je hoort het in haar podcast,

In de verte een zwaan van Klaas Gubbels

Lex sluit de rij met podcast met zijn keus voor een werk van Klaas Gubbels. De kenmerkende koffiepotten spelen ook in dit werk van Gubbels de hoofdrol. Daarom is de titel ook zo verrassend voor Lex.

Lucht/worden van Michel Seuphor

Netty vertelt in de podcast dat zij om een bijzondere reden een trouwfoto heeft laten maken voor het wandkleed 'Lucht/worden' van Michel Seuphor.

Mijn moeder e/d fotograaf van Ellen Grote Beverborg

Gabrielle ziet een moeder in het werk van Ellen Grote Beverborg, net zoals de titel aangeeft. In de podcast vertelt ze dat ze een soort oermoeder herkent in het beeld.

Moving van Rob Sweere

Maar liefst 2 medewerkers kozen het werk ‘Moving’ van Rob Sweere als onderwerp van de podcast. Liesbet is zelf onderdeel van het kunstwerk en Mina zou juist graag daar willen zijn.

Rode Zwitserse trein II van Hjalmar Riemersma

Legoverzamelaar Frans vertelt in de podcast welke gevoelens deze trein in een winters landschap bij hem opwekken. Luister mee.

Slapende vrouw van Ad Gerritsen

Op het werk 'Slapende vrouw' van Ad Gerritsen familie van Theo afgebeeld: tante Sjaan. Theo vertelt hierover in de podcast.

Syrian Elsewhere van Mohan Dehne

Naast een video is er ook een podcast met Samira opgenomen over het werk 'Syrian Elsewhere' van Mohan Dehne. Luister of lees het interview met Samira hier.

Traditieproject serie 03 van Jaap Kroneman

2 collega's van provincie Gelderland bespreken in de podcast het werk ‘Traditieproject serie 03' van Jaap Kroneman: Peter en Joost. Luister in de podcast waarom dit vierluik van decolletés tot de verbeelding spreekt.

Welcome van Hester Oerlemans

'Welcome' van Hester Oerlemans roept bij Moutaz herinneringen op aan het AZC in Ter Apel. Luister in de podcast naar zijn aangrijpende verhaal.

Zelfportret met honden van Maarten Wetsema

Honden blijven voor altijd de jouwe, ook al zijn ze overleden of heb je ze moeten achterlaten. Luister in de podcast met Rana naar haar gevoel bij dit werk van Maarten Wetsema.

Zonder titel van Suze May Sho en Ruth van Beek

Mariska bespreekt in de podcast het titelloze werk van Suze May Sho en Ruth van Beek. Waarom heeft ze specifiek voor dit werk gekozen? Zijn het de kleuren of wellicht de vormen?