Rode Zwitserse trein II van Hjalmar Riemersma

Legoverzamelaar Frans vertelt in de podcast welke gevoelens deze trein in een winters landschap bij hem opwekken. Luister mee.
Hjalmar Riemersma Rode trein II

Beluister de podcasts met Frans

Klik op de play-knop om de podcast te beluisteren. Lees verder op deze pagina de uitgeschreven tekst van het interview.

Interview Frans

Lees hier de uitgeschreven tekst van het interview met Frans over het werk ‘Rode Zwitserse trein II'. Klik op de foto van het werk voor een grote weergave.

Hjalmar Riemersma Rode trein II

Olof: We kijken naar rode trein van Hjalmar Riemersma en dat doe ik met Frans. Frans wat zie je?

Frans: Ja wat zie ik, een trein in een berggebied. Een Zwitserse trein. Er staat tenminste zo'n kruisje op daaraan zag ik dat. Het is zo'n kunstwerk dat bij mij een gevoel oproept van ruimte. Maar aan de andere kant ook dwalen, struinen. Een trein door een berggebied. Ik kom heel graag in berggebieden. Ik ben een fietser. Vroeger een loper, maar dat gaat niet echt meer. In de zin van hardlopen. Tegenwoordig een fietser in de bergen, dat is ongeveer het mooiste wat er bestaat. Zo'n beeld roept bij mij dat gevoel op. Dat is wat ik zie en dan zie ik een trein, maar ik denk aan bergen en fietsen.

Olof: Dus je ziet dingen die er niet op staan?

Frans: Dat is meer gevoel en emotie wat ik zie, dan wat er op het schilderij te zien is.

Olof: Vind je het een mooi schilderij?

Frans: Mooi, ja ik vind de nachtwacht mooier.

Olof: Waar zit dat in?

Frans: Dat zit waarschijnlijk in het kunstzinnige van het schilderen. De hele manier waarop Rembrandt zijn schilderijen heeft gemaakt vind ik wel heel bijzonder. Dit heeft iets abstracts, als ik heel goed kijk zie ik meer beelden van treinen dan echt een mooie trein zoals  die modeltreinen of wat op het spoor rijdt. Dus mooi in echt technische zin, nou nee. Dan zijn er mooiere treinen, maar de emotie die dit beeld bij mij oproept maakt het dan weer mooi.

Olof: Ja want hij hangt naast een ander schilderij, toevallig van dezelfde kunstenaar. Deze raakt jou dan meer, waar zit dat in?

Frans: Ik denk dat dat toch te maken heeft met die emotie rondom dat beeld waarin die trein gesitueerd is. Ik kom heel graag in berggebieden, ik denk dat dat het meer is. Als de kunstenaar bedoelt heeft om emoties op te roepen, meer dan alleen het beeld op zichzelf. Dan is hij daar bij mij goed in geslaagd.

Olof: Het doet iets met je eigen gevoel, levert het nog andere associaties bij je op?

Frans: Ik heb altijd wel wat gehad met treinen. Ik kijk weleens naar het tv programma rail away. Dan zie je dit soort treinen ook. Treinen hebben altijd wel iets gehad. Ik ga nu een bekentenis doen. Ik ben een legoverzamelaar. En 1 van mijn verzamelingen zijn treinen en dat vind ik iets hebben. Dat zo'n trein door het landschap gaat en zeker in Zwitserland zijn er geweldig mooie bergsporen en binnenkort hoop ik daar trouwens weer in te zitten. Die associatie met treinen is dat er op zich ook.

Olof: Dus het heeft een dubbele associatie.

Frans: Ja dubbel als in meerdere lagen.