Haus der Jáger I van Hjalmar Riemersma

Welke emoties wekken dit werk van Hjalmar Riemersma op bij Kim? En waarom heeft ze een ander werk van de kunstenaar thuis hangen? Je hoort het in haar podcast,

Beluister de podcasts met Kim

Klik op de play-knop om de podcast te beluisteren. Lees verder op deze pagina de uitgeschreven tekst van het interview.

Interview Kim

Lees hier de uitgeschreven tekst van het interview met Kim over het werk ‘Haus der Jáger I’. Klik op de foto van het werk voor een grote weergave.

Olof: We gaan kijken naar Haus der Jáger van Hjalmar Riemersma en dat doe ik met Kim. Kim wat zie je?

Kim: Ja wat zie ik? Ik zie van alles maar ik voel vooral heel veel als ik dit schilderij zie. Ik voel heel veel warmte. Het is een houten chalet en Zwitserland. Ik hou van Zwitserland. Chalets, die hebben vaak van die hoekbanken in de keuken. Het is hier avond, je ziet wat sterren. Er is vuur. Ja het is een plek waar ik heel graag zou willen zijn.

Olof: Dat is een fijn gevoel?

Kim: Ja een heel fijn gevoel en vooral heel veel emoties.

Olof: Wat voor emoties?

Kim: Ja, liefde, liefde voor het leven, het gezin. Warmte. Ook die vakantie  associatie. Het is vreselijk Olof. Ik heb weleens staan huilen in Zwitserland. Op 1 augustus, het is daar een feestdag en dan ontsteken ze vuren in de bergen en dan sta je bij een eeuwenoud kerkje. Dat vind ik zo mooi. En dit schilderij roept dat allemaal in mij op als je het in het echt ziet, het is ook stevig aangezet, met dikke olieverf en er zit kracht in. Licht. Vooral veel gevoel.

Olof: Je zei net: je had tranen in je ogen. Tranen van blijdschap en schoonheid dus?

Kim: Ja dat is echt liefde voor het leven voor schoonheid. En Sam heeft mij eerder hierop bevraagd op dit kunstwerk. Ik heb ook gezegd, dit schilderij hoort niet hier bij de provincie. Dat hoort bij mij.

Olof: Want?

Kim: Ja wat ik zeg, dit straalt alles uit wat ik zou willen zijn, wat ik mensen in het leven gun. Dus dit schilderij hoort bij mij.

Olof: Echt specifiek dit schilderij?

Kim: Ja dit schilderij heeft voor mij de meeste emotie. Dit vind ik echt het mooiste kunstwerk dat ik ken. Ik heb thuis ook kunst thuis, inmiddels ook van Hjalmar, dezelfde kunstenaar. Dat is ook een chalet in de avond, ook heel veel warmte. Het hangt boven mijn bed. Dat is gek natuurlijk want dan zie je er niet zoveel van. Maar ook dat straalt heel veel warmte uit. Daar sneeuwt het. Knusheid, geborgenheid.

Olof: En als je moet kiezen. stel je hebt de kans om een keuze te maken tussen het exemplaar dat hier hangt of wat je thuis hebt hangen?

Kim: Ja dan is de keuze gemaakt, dat is dit exemplaar dat hier hangt. Die thuis is tweede keuze. Geen slechte tweede keuze, zo is het niet. Want ik ben wezen kijken bij Hjalmar. Hij had nog een werk uit deze serie. Maar daar werd ik niet door geraakt. Dat riep niet die emotie bij mij op. Die zeefdruk deed dat wel. Dat is ergens prettig. Want een zeefdruk is veel goedkoper dan een zeefdruk, dat scheelt duizenden euro's. Dus dat is hem geworden en daar ben ik heel blij mee.

Olof: En als we nog eens naar deze kijken. Want hij heeft dikke verf. Wat valt je nog meer op als je een tweede, derde, vierde keer kijkt.

Kim: Het staat in een bosrijke omgeving, in de natuur. Ook rust. Er brandt licht er zijn mensen. Ik noemde net geborgenheid, dat komt wel in me op.

Olof: Je zegt er staan mensen, dus is het ook uitnodigend?

Kim: Ja zeer.

Olof: Je zou er in willen leven?

Kim: Ja, zonder meer. Als ik de staatsloterij win Olof vertrek ik naar Zwitserland.

Olof: Naar dit Chalet?

Kim: Nou een degelijk Chalet, wel een beetje afgelegen en rustig dorp aan de rand. Natuur, rust, vuurtje aan 's avonds. Ik weet niet of ik een warme chocolademelk neem of een glas wijn. Misschien in die volgorde.

Olof: Hartstikke mooi. Ik zit even te denken. Je hebt al heel veel beschreven over het kunstwerk, hoe het eruit ziet, wat het doet. Je zou er willen wonen, je zou willen ruilen. Heb je ooit overwogen om stiekem hem hier weg te halen en die van jou thuis hier op te hangen.

Kim: Nou dat laatste niet, dat eerste wel om hem stiekem weg te halen. Zou iemand het in de gaten hebben als ik hem onder mijn arm neem en ik loop ermee weg. Zou iemand mij dan tegenhouden? Maar ik heb een ambtseed afgelegd he. '

Olof: En nu weten we ook allemaal dat hij dan bij jou boven het bed komt te hangen.

Kim: Maar ik wil wel heel nadrukkelijk de uitnodiging doen dat degene die over de kunstcollectie gaat, dat als het ooit verkocht gaat worden. En ik weet de prijsindicatie, maar dat maakt me ook niet uit. Ik bedoel ik verdien hier redelijk.

Olof: Dus je neemt alvast een optie.

Kim: Ja dat absoluut. Dan zou ik zeer graag in aanmerking komen.

Olof: Is genoteerd. Kim dankjewel.